(gem)ensam

Ett TIU-program som behandlar temat ensamhet.

”Jag är ensam. Jag känner mig helt obetydlig. Ingen skulle lägga märkte till om jag var borta. Allt är värdelöst och jag känner ingen motivation, till någonting.  

Mina kompisar planerar någonting och jag är inte bjuden. De ser bara rakt igenom mig. Jag sitter hemma på min säng och skrollar på sociala medier, jag ser hur mina kompisar är med andra kompisar. Ingen har ens frågat hur jag mår idag eller sagt hej.  ”

Sedan coronapandemin spred sig över världen för ett år sedan har vi alla stundvis blivit påminda om hur det kännas att vara ensam. Att inte få träffa sina vänner, klasskompisar eller släktingar. Vi har levt i ett undantagstillstånd och hela tiden sett fram emot en tid som inte präglas av social distans. Just nu verkar denna tid vara inom räckhåll, snart kommer vi att få vara tillsammans igen. Men för en av tio finländare kommer denna period att fortsätta i ensamhetens tecken, för hen är ensamheten inte ett undantagstillstånd eller ett kort ögonblick utan kanske ett helt liv.

Teater i Undervisningen (TIU) programmet (gem)ensam undersöker varför vi är ensamma och hur ensamhet påverkar våra tankar och vårt beteende. Tillsammans med publiken (elever i årskurs 7-9) försöker vi hitta lösningar, såväl stora som små, på en annan epidemi, en som vi ännu inte har något vaccin mot.

 

(gem)ensam är en föreställning där skådespelarna tillsammans med publiken får ta del av och utforska ensamhet och social hållbarhet från olika perspektiv, till exempel vilken funktion har ensamhet spelat i människans historia? Hur kommer det sig att någon kan börja uppleva ensamhet som något man inte längre hittar någon väg ur? Vad kunde vi göra för att förändra situationen? – Carl Alm, regissör

Det övergripande temat är ensamhet, där syftet är att utforska social hållbarhet. Eleverna reflekterar och utforskar tematiken under förarbete, TIU programmet och efterarbete. TIU programmet består av tre delar: (1) förarbete, (2) föreställningen (gem)ensam, (3) efterarbete.

Alla som bokar TIU programmet får en kunskapsbok (ett pedagogiskt material) med för- och efterarbete till föreställningsdelen inom programmet. Vill skolan få stöd och handledning med att utföra för- och efterarbete? Boka gratis handledningsmöte eller workshop till din skola.

 

TIU programmet (gem)ensam, är ett samarbete med Folkhälsan och är en del av deras 100-årsjubileumsprogram. Alla skolor med årskurserna 7-9 som undervisar på svenska erbjuds ett TIU-program utan kostnad, tack vare samarbetet.

TIU programmet (gem)ensam är en del av ett utvecklings- och forskningsprojekt på Wasa Teater. Projektet understöds av Folkhälsan, Brita Maria Renlunds Stiftelse, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska Folkskolans Vänner. Läs mer om projektet här.

 

BOKA (GEM)ENSAM TILL ER SKOLA

Tack vare samarbetet mellan Wasa Teater och Folkhälsan erbjuds alla skolor med årskurserna 7-9 som undervisar på svenska ett TIU-program utan kostnad.

Fler än 100 elever i er skola?

TIU-programmet är planerat för upp till 100 elever per gång. Om ni vill är det möjligt att köpa fler program under samma dag eller vecka vi besöker er. TIU-program (utöver det ni får boka utan kostnad) kostar 800 € per grupp (upp till 100 elever).

Boka (gem)ensam till er skola

Ifall ni vill boka TIU-programmet (gem)ensam till er skola ber vi er kontakta oss på forsaljning@wasateater.fi

Det finns lediga datum under hösten 2021 samt möjligheter att boka föreställningar under våren 2022 veckorna 3-8.

 

 

Turnén genomförs med understöd av Folkhälsan.

 

 

 

 

Projektet understöds av Brita Maria Renlunds Stiftelse, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Svenska Folkskolans Vänner.

Se trailer om (gem)ensam

(GEM)ENSAM - Wasa Teater TIU 2021

Bilder

Alexandra Mangs, Jakob Johansson. Foto: Frank A. Unger

Alexandra Mangs, Lina Ekblad. Foto: Frank A. Unger

Lina Ekblad. Foto: Frank A. Unger

Alexandra Mangs. Foto: Frank A. Unger

Jakob Johansson, Alexandra Mangs (Elever från Övis). Foto: Frank A. Unger

Jakob Johansson. Foto: Frank A. Unger

Produktionsuppgifter

(GEM)ENSAM

Premiär 3 september 2021

MANUS: Per Ehrström
BEARBETNING: Arbetsgruppen
REGI: Carl Alm
SCENOGRAFI & KOSTYM: Anders Karls/Maria Antman
DRAMAPEDAGOG: Nina Dahl-Tallgren
SKÅDESPELARE: Lina Ekblad, Jakob Johansson, Alexandra Mangs

LJUD: Tim Stratton
TEKNIKER: Roosa Lehtonen
MASK: Anna Vesterback

Arbetsgrupp

Per Ehrström
Gästande dramaturg (TIU)

Calle Alm
Gästande regissör

Anders Karls
Scenograf & rekvisitör

Nina Dahl-Tallgren
Teaterpedagog (tjänstledig)

Lina Ekblad
Skådespelare

Jakob Johansson
Gästande Regissör & skådespelare

Alexandra Mangs
Gästande skådespelare

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här