Vänd om min längtan

Libretto Ann-Luise Bertell, musik Thomas Enroth, låttexter Åsa Jinder, arrangemang Nils-Petter Ankarblom, regi Erik-André Hvidsten.

Biljettsläpp 23.3.2023

I Wasa Teaters strategi ingår en aktiv satsning på det lokala, det inhemska och det nordiska samt på nyskriven dramatik. Hösten 2023 får en ny nordisk musikal urpremiär på teaterns stora scen.

Thomas Enroth komponerar musiken till Ann-Luise Bertells utvandrarepos Vänd om min längtan, som blir musikal på Wasa Teater hösten 2023. Nils-Petter Ankarblom arrangerar musiken och låtskrivaren och artisten Åsa Jinder är textförfattare. Erik-André Hvidsten återvänder till Wasa Teater, den här gången som regissör.

– Musikalen handlar om finlandssvenska utvandrare, men det kunde likaväl handla om folk från min hemby i Norge eller svenska emigranter. Detta är en nordisk berättelse, konstaterar Hvidsten.

Den poetiska berättelsen är enligt Svenska Yles prismotivering en Amerikaroman som trollbinder från början till slut. Också i musikalen får publiken följa med Maria Alinas längtan, den som inte alltid leder rätt.

Musik som skall representera känsla och plats

I musikalen finns ett brett spektrum av musikstilar, men i grunden finns influenser av såväl country som Österbottnisk spelmansmusik. Den vana musikalpubliken kommer ändå att känna sig hemma i de musikaliska landskap som Enroth och Ankarblom målar upp.

– Det har varit spännande att hitta både variation och den stämning som passar manuset. Tack vare Nils-Petters coachning har vi fått till de nödvändiga kontrasterna. Ibland lutar det mot stora orkestrala arrangemang, andra gånger är det enkelt och avskalat, berättar Enroth.

Premiär i höst för unikt nordiskt samarbete

– Då Thomas kontaktade mig och undrade om jag hade en berättelse som han kunde komponera musik till så var Vänd om min längtan ett självklart val.  Thomas vackra berörande musik ger ytterligare djup och flykt till berättelsen. Det har varit en stor glädje att arbeta fram musikalen med detta begåvade team, säger Bertell

Musikalen Vänd om min längtan har premiär på Wasa Teater lördagen den 16.9.2023 och kommer att erbjudas fram till våren 2024.

Biljetterna släpps till försäljning 23.3.2023

Bilder

Ann-Luise Bertell, Nils-Petter ankarblom, Thomas Enroth och Erik-André Hvidsten. (På bilden saknas Åsa Jinder)

Produktionsuppgifter

Av: Ann-Luise Bertell
Kompositör: Thomas Enroth
Textförfattare: Åsa Jinder
Arrangemang: Nils-Petter Ankarblom
Regi: Erik-André Hvidsten
Kapellmästare: Ralf Nyqvist
Scenografi: Anders Karls
Koreografi: Karoliina Lahdenperä
Dramaturg: Erik Kiviniemi
Kostymdesign: Karoliina Koiso-Kanttila
Mask-och perukdesign: Fia Derghokasian
Ljusdesign: Kristoffer Svenn

På scen: Markus Lytts, Carola Sarén, Maria Udd, Thomas Lundin, Sarah Nedergård, Filip Ohls, Isa Lindgren-Backman med flera.

Spelperiod: 16.9.2023 – 11.5.2024

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här