AYN

En komedi om ett mänskligt misstag och en stundande katastrof i kontorsmiljö.

 

Företaget Fountainheads nya affärsidé: att inleda gruvdrift i rymden.
Pontus Torvals uppdrag: beräkna asteroidens nya omloppsbana.
Pontus Torvalds verktyg: excel.
Resultat: inte bra.

Asteroiden AYN närmar sig jorden

Gruvföretaget Fountainheads nya projekt är att inleda gruvdrift i rymden. För att räkna ut hur man styr in en asteroid i omloppsbana runt jorden anställer de Vasabon Pontus Torvalds. Det visar sig vara ett gigantiskt misstag. Ledningen har felaktigt kopplat ihop Pontus med det finlandssvenska datageniet Linus Torvalds.

Det finns inga motgångar, bara möjligheter.

Tillfället att rätta till misstaget med de ihopblandade namnen dyker aldrig upp och innan Pontus vet ordet av har han styrt in asteroiden Ayn på kollisionskurs med jorden. En kollision som skulle innebära jordens undergång. Och allt har sin början i ett avrundningsfel i dataprogrammet Excel.

Vad göra? Rädda världen medan det ännu finns en chans eller gömma huvudet i sanden? Vad väger tyngre – ekonomiska vinstintressen eller mänsklighetens överlevnad? Och vad gör Pontus, pjäsens ofrivilliga antihjälte?

Andreas Westerberg om pjäsen:

Utgångspunkten för pjäsen är klimatdebatten. Specifikt var det påståendet att det ”blir för dyrt” att göra någonting åt klimatproblemen som jag tog fasta på.

I Ayn bytte jag ut klimathotet mot ett mera påtagligt hot, nämligen en asteroid som kommer på kollisionskurs med jorden. Karaktärerna i Ayn blir tvungna att under en kort tid hantera frågan om vi har råd att överleva. Är vi villiga att riskera våra karriärer och drömmen om en ekonomi som växer i all oändlighet? Det kan ju hända att forskarna har fel.

Trots ett samhällskritiskt tema är historien genomgående en komedi, med hög igenkänningsfaktor för alla som arbetar eller som någon gång har arbetat på ett företag eller ett kontor.

 

AYN är en nyskriven kontorskomedi av Andreas Westerberg. Pjäsen är ett resultat av Labbet r.f.s REKO-projekt.

 

 

 

Spelplan

AYN -trailer

Produktionsuppgifter

PREMIÄR: 12.9.2020
AV: Andreas Westerberg
REGI: Andreas Westerberg
SCENOGRAFI/KOSTYM: Anders Karls
I ROLLERNA: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén, Jan-Christian Söderholm, Maria Udd
PUBLIKARBETE: kunskapsbok, workshop, föreläsning, öppen repetition

Arbetsgrupp

Jonas Bergqvist
Skådespelare

Johan Aspelin
Skådespelare

Lina Ekblad
Skådespelare

Markus Lytts
Skådespelare (tjänstledig)

Tove Qvickström
Skådespelare

Carola Sarén
Skådespelare

Maria Udd
Skådespelare

Jan-Christian Söderholm

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här