Maria Udd

Skådespelare

06-3209324

1998 skrev Maria Udd studenten vid Karis-Billnäs Gymnasium och efter det inledde hon sina teater- och musikstudier. Hon har gått teaterlinjen vid Västra Nylands Folkhögskola, Musiklinjen vid Lärkulla Folkakademi och studerat till dramainstruktör vid Yrkeshögskolan Novia. Under 2001 påbörjade hon sina studier vid Teaterhögskolan i Helsingfors och fyra år senare utexaminerades hon till Magister i Teaterkonst.

Maria har jobbat på de flesta finlandssvenska teatrar. Sedan 2012 tillhör Maria Udd Wasa Teaters fasta ensemble. Hon kombinerar gärna musik och teater och gör också solistframträdanden som sångerska. Om Maria skall nämna några föreställningar och rollarbeten som betytt extra mycket för henne är det: Musikalen Urinetown på Åbo Svenska Teater, Fundamentalisten av Klockriketeatern & Åbo Svenska Teater, Piaf; Jag ångrar ingenting, Ingvar – en möbelsaga, Vinterklang, Julkonsert med Lytts och vänner, Spelman på Taket och Bär det som en Krona vid Wasa Teater.

Jag är född och uppvuxen på landsbygden i Svartå, Finland. Mina starkaste teaterupplevelser har jag från barndomen. Vi besökte årligen Svenska Teatern i Helsingfors under hela min skoltid i lågstadiet. Vi åkte buss till huvudstaden med påsar fyllda med semla, trip och frukt. Jag såg många oförglömliga föreställningar och jag kan ännu minnas förväntningen och spänningen i kroppen, när ljuset i salongen släcktes ner. Vilken gåva att som barn få göra dessa teaterbesök!

Jag minns att teatersalongen gjorde ett starkt intryck på mig; Den röda sammetsridån, gulddekorationerna, kristallkronan och takmålningarna med änglarna. Ringningarna innan föreställningens början byggde upp en förväntan i barnmagen. Vridscenen med luckorna i scengolvet och alla snabba scenografibyten var också en wau – upplevelse. Jag minns också de vackra kläderna, “diamanterna” och perukerna som glimmade och gnistrade i strålkastarljuset.  Och dom fantastiska skådespelarna/karaktärerna på scenen som man både kunde älska och hata. Mitt möte med teatern var som en förälskelse – jag föll pladask för teaterkonsten!

På hemresan i bussen bläddrade jag om och om igenom programbladet, med alla bilderna från föreställningen jag sett. Jag ville så gärna stanna kvar ännu en liten stund i teaterföreställningen jag sett. Det var kanske redan då och där i bussen jag bestämde mig för att det var skådespelare jag ville bli när jag blev stor. Tänk att få sjunga, leka och berätta fantastiska berättelser för publiken!

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här