Heiman

Berättelsen om en familj. Föräldrar – barn – kärlek – skuld.

Romanen Heiman skriven av teaterchefen och författaren Ann-Luise Bertell kom ut under 2020. Boken har nominerats till Finlandiapriset och Runebergspriset. Hösten 2022 blir Heiman till teaterföreställning på Wasa Teaters stora scen.

Scenversionen av Bertells Heiman behandlar liksom boken teman som ensamhet, rädsla, skuld, föräldralöshet men också kärlek och hur den tar sig uttryck och går i arv mellan generationerna. Heiman ser på Finlands historia genom en familjs ögon. Föreställningen befolkas av Elof och Olga, deras grannar och släktingar, bybor, auktionskunder, kyrkobesökare, soldater och förstås, en hare. Musiken och rörelsen har en viktig plats i scenversionen. Berättelsen är sprungen ur den steniga österbottniska myllan och frågar sig vilket pris man måste betala om man aldrig får vara sig själv.

Manuset till teaterföreställningen har skrivits av författaren Ann-Luise själv, med Erik Kiviniemi som dramaturg. Bertell står också för regin.

Heiman berättelsen var från början tänkt att bli en pjäs, så jag är väldigt glad över att jag får sätta upp den här på Wasa Teater. Teater berättas på ett annat sätt än böcker, främst genom repliker och detta förändrar förstås berättelsen. Den måste förkortas och skruvas till. Föreställningen ska också kunna ses av dem som inte läst boken. Men karaktärerna och berättelsen om en familj och deras historia är densamma, berättar Ann-Luise om Heiman.

Musik till föreställningen skapas av Jakobstadssångerskan och musikern Charlotta Kerbs. Scenografin planeras av Peter Ahlqvist och dräkterna av Heidi Wikar.

Skådespelares som medverkar är Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tove Qvickström och Maria Udd. Gästande skådespelare i Heiman är Anders Hassel, Mats Holmqvist Erik Kiviniemi och Susanne Marins.

Urpremiär för Heiman blir det 17 september 2022.

Föreställningen textas till finska, engelska och svenska från och med oktober 2022.

Spelplan

Bilder

Mats Holmqvist, Susanne Marins, Erik Kiviniemi, Lina Ekblad. Bild: Frank A. Unger

Produktionsuppgifter

Heiman

Urpremiär 17 september 2022

TEXT OCH REGI: Ann-Luise Bertell
DRAMATURG: Erik Kiviniemi
SCENOGRAFI: Peter Ahlqvist
KOSTYM: Heidi Wikar
MUSIK: Charlotta Kerbs
KOREOGRAFI: Karoliina Lahdenperä
MASK: Fia Derghokasian
LJUD: Dennis Lindén
LJUS: Kristoffer Svenn
SKÅDESPELARE: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tove Qvickström och Maria Udd. Gästande skådespelare i Heiman är Anders Hassel, Mats Holmqvist Erik Kiviniemi och Susanne Marins.

Arbetsgrupp

Ann-Luise Bertell
Teaterchef

Erik Kiviniemi
Gästande skådespelare

Peter Ahlqvist
Gästande Scenograf

Heidi Wikar
Gästande kostymdesigner

Charlotta Kerbs
Gästande kompositör

Karoliina Lahdenperä
Gästande koreograf

Josephine Derghokasian
Föreståndare maskavdelningen

Dennis Lindén
Ljudmästare

Kristoffer Svenn
Ljusmästare

Johan Aspelin
Skådespelare

Lina Ekblad
Skådespelare

Anders Hassel
Gästande skådespelare

Markus Lytts
Skådespelare

Tove Qvickström
Skådespelare

Maria Udd
Skådespelare

Mats Holmqvist
Gästande skådespelare

Susanne Marins
Gästande skådespelare

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här