Bellman – Är jag född så vill jag lefva!

Premiär i Vasa: 3.10.2024

Solen glimmar blank och trind,
Vattnet likt en spegel;
Småningom upblåser vind
I de fallna segel;
Vimpeln sträcks, och med en år
Olle på en Höbåt står;
Kerstin ur Kajutan går,
Skjuter lås och regel.
– Fredmans Epistel N:o 48

 

Tillsammans med Klockriketeatern erbjuder Wasa Teater en föreställning baserad på den svenska sångaren och poeten Carl Michael Bellmans liv och verk.

Likt en Bellman som söker sig bort från den unkna sommarstadens förpestade luft, turnerar vi i den finlandssvenska arkipelagen, med en pjäs som sjuder av musik, poesi och tokiga upptåg.

Genom den urkraft som finns i hans poesi får vi en inblick i Bellmans tid, som trots allt är överraskande lik vår egen. Denna eloge till det svenska språket tilltalar en modern publik, utan att glömma de djuplodande undertoner som ligger som grund för mycket av Bellmans diktning.

Framförallt är BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva! full av iver, längtan och drömmar. Vi bjuder på en hyllning till den nordiska sommaren – och till Lifvet!

 

Föreställningen har premiär i Vasa 3.10.2024.

Innan föreställningen spelar på Wasa Teater och turnerar i Österbotten turnerar Klockriketeatern med Skärgårdsteatern sommaren 2024.

Skärgårdsteatern är en populär tradition sedan 1969. Teatersällskapet seglar – i år med trålaren m/s Sälö – längs den finlandssvenska kusten från Lovisa via Åland till Åbolands skärgård och spelar på lokala föreningshus.

Produktionsuppgifter

Regi: CARL ALM
Dramaturgi: CHRISTOFFER MELLGREN
Kostym & Scenografi: LIISA PESONEN
Ljud & musikalisk dramaturgi: OSCAR FAGERUDD
På scenen: MATTEUS BLAD, JOSEFINE KOSKINEN, MATHILDA KRUSE

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här