Fantasyförfattare skrev för Wasa Teater

 

”Månskensprinsen” är Maria Turtschaninoffs första pjäs. Fantasyförfattaren konstaterar att det var svårare än hon hade trott att skriva för scenen.

”Månskensprinsen” handlar om en prins som växer upp i ett slott tillsammans med sin mamma drottningen och tre älvor. När solen går ner vaknar han, och vid gryningen går han och lägger sig. Han har aldrig varit utanför slottets murar, och aldrig ifrågasatt sin dygnsrytm till den dag då Tea klättrar in i slottet. Tillsammans beger de sig på upptäcktsfärder i staden, och prinsen förundras över allt nytt och farligt. Det är något som drottningen inte har berättat. I mars går ridån upp för familjepjäsen som spelas fram till 20 maj på Wasa Teater.

— Handlingen har sitt ursprung i en berättelse som jag skrev som barn, säger Maria Turtschaninoff.

Annorlunda att skriva pjäs

Turtschaninoff är en av Finlands mest framstående fantasyförfattare, och hennes romanserie Röda Klostret har hittills utkommit i 22 länder. Att skriva dramatik har aldrig varit ett uttalat mål för Turtschaninoff, men då hon för några år sedan fick möjlighet att delta i det nationella Ung Dramatik-projektet antog hon utmaningen. Projektet handlar om att ta fram nyskrivna pjäser för barn och unga. Att skriva dramatik visade sig vara helt annorlunda jämfört med det som hon hittills hade gjort.

— Jag trodde att det svåraste skulle vara att uttrycka allt i dialog, men det visade sig att det mest utmanande var att bygga upp spänningen. Mina berättelser är vanligtvis ganska långsamma och handlingen byggs upp efter hand, men i ”Månskensprinsen” är det viktigt att något händer direkt, speciellt med tanke på att pjäsen riktar sig till barn.

Ett samarbete

Till sin hjälp har Turtschaninoff haft dramaturgen och dramatikern Anna Simberg, och tillsammans har de skrivit manuset. — Jag är väldigt nyfiken på att ser hur orden blir till kropp, säger Turtschaninoff som strävar efter att vara på plats på premiären den 13 mars. Under det senaste året har Turtschaninoff arbetat intensivt med pjäsen, och vad som blir nästa projekt vill hon inte avslöja i det här skedet.

Tillbaka till Månskensprinsen >>

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här