Nästa spelår på Wasa Teater

Nästa spelår på Wasa Teater

Stor nordisk satsning, tragikomiska relationsdramer och världspremiär för älskad barnboksserie.

– Wasa Teater har ett spännande och fullspäckat spelår framför sig, med inte mindre än tre urpremiärer, helt nya verk som vi får ta del av på Wasa Teaters stora scen. På repertoaren finns också två klassiker för den yngre publiken, en väldigt gammal och en riktigt modern, och en komisk men svart pärla. Vi berättar historier om människans varande i världen, hur svårt och underbart det är, samtidigt. Det finns verkligen skäl att besöka teatern nästa år, säger Ann-Luise Bertell teaterchef.

Spelåret 2023-2024 inleds på traditionellt vis med en premiär för de yngsta. Lina Ekblad kommer att regissera Tuuli Heinonen och Julia Johansson i en dagisuppsättning av den klassiska sagan Kejsarens nya kläder. Föreställningen kommer att turnera i daghem runt om i Österbotten, men kommer också att framföras på teaterns lilla scen Vasallen.

Den 16.9 är det premiär för en ny nordisk musikal. Musikalen Vänd om min längtan, med upphovspersoner från tre nordiska länder, är Musikalen är ett personligt emigrantöde som utforskar teman som kärlek, längtan, sorg och alla val vi gör. Musikalen baserar sig på boken med samma namn av Ann-Luise Bertell. Berättelsen, musiken, skriven av Thomas Enroth, och sångtexterna, av Åsa Jinder, skapar tillsammans en vacker och berörande resa. Musikarrangemangen görs av den internationellt anlitade dirigenten Nils-Petter Ankarblom. Föreställningen regisseras av Erik-André Hvidsten.

Maria gestaltas av Sarah Nedergård och Lilli Sukula-Lindblom. Dessutom medverkar Wasa Teaters skådespelare: Markus Lytts, Maria Udd, Carola Sarén samt gästerna Thomas Lundin, Filip Ohls, Isa Lindgren-Backman, Jon Henriksen och Ester Rudnäs. Orkestern leds av kapellmästare Ralf Nyqvist.

Relationsfokus på senhösten

Med novembermörkrets intåg , presenterar Wasa Teater två nya produktioner som båda två behandlar relationer. Först ut är Kristina Lugns Rut och Ragnar, en föreställning om ett äldre par som firar att de äntligen skall skilja sig. Pjäsen hade premiär i Stockholm på 1990-talet. I Wasa Teaters uppsättning spelas paret av Carola Sarén och Thomas Lundin. Föreställningen kommer att spela på Vasallen samt på turné i regionen och regisseras av Ann-Luise Bertell.

Nyskrivet av 2 x Fagerudd

I mitten av november erbjuds Wasa Teaters publik en nyskriven pjäs av Johan och Siri Fagerudd. Föreställningen Solchanser är ett kollage av tragikomiska situationer präglade av vardaglig besatthet. Kan man längta hem fast man aldrig rest bort? Kan man vara främling i en stad där man bott hela livet?
Publiken får möta par, syskon, vänner och människor som söker gemenskap i en balansakt mellan det dramatiska och det komiska.
Johan och Siri medverkar också själva på scen tillsammans med Lina Ekblad, Markus Lytts, Maria Udd, Tove Qvickström och Jon Henriksen. Föreställningen regisseras av Jakob Johansson.

Rikssvensk världssuccé blir teater för första gången på WT

  1. Paret Agnes & Elias Våhlund har illustrerat och skrivit åtta böcker i serien om Lisa, som är ny i skolan och blir mobbad av de tuffa pojkarna. På biblioteket hittar hon en märklig bok som heter Handbok för superhjältar. Den förändrar allt. Bokserien är översatt till 23 språk och säljs i 18 länder.
    Wasa Teater får som första teater i världen rätt att dramatisera och producera den här älskade barnboksserien. Föreställningen regisseras av Agneta Lindroos. Premiär på Stora scen den 16.3.2024.

Senare på våren planerar teatern ett samarbete med Unga Scenkompaniet kring föreställningen OAS, en fantasifull och språkstimulerande konstupplevelse för 1-3-åringar och deras medföljare.

 

.

Dina kontakter

Ann-Luise Bertell

Teaterchef
06 3209 310 / 044 980 6345

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här