Annika Åman: Det här är det viktigaste vi kan göra

Annika Åman: Det här är det viktigaste vi kan göra

Att skapa teater för bebisar och småbarn är det viktigaste vi kan göra. Det här är en ofta bortglömd målgrupp, det finns otaliga barn som är mestadels hemma med sina vuxna under de första levnadsåren.

 

 

Jag vet själv hur det är att vara mammaledig och törsta efter program för mitt barn. Ibland besöker man någon butik bara för att få tiden att gå. Man är ganska ensam. Att läsa böcker och se på barnsånger på iPaden på repeat är inte samma sak som att gå på teater och uppleva något storslaget – skapat enkom för dig – där man samtidigt får möjlighet att träffa andra som är på väg att börja rulla runt, krypa, gå, prata.

Det är vår skyldighet att göra teater för de allra yngsta, med ribban lika högt ställd som då vi skapar konst för vuxna. Små barn älskar konst och behöver möten med konsten, poesin, musiken och dansen i tidig ålder. De har konsten i sig, liksom leken, humorn, nyfikenheten och upptäckarglädjen. De älskar musik, rytmer, rörelser, färger och former. De behöver att vi pratar med dem och bekräftar dem. De mår också väldigt bra av att träffa barn i samma ålder som de kan spegla sig i.

Hela scenografin är en lekplats där skådespelarna och barnen interagerar

Vi skapade OAS redan år 2021. Konceptet är detsamma, men föreställningen är ändå helt ny. Nu har vi en större ensemble och har improviserat fram nytt material, i en ny scenografi. Jag har velat tillvarata skådespelarnas egna barndomsminnen och jobbat mycket med att komponera ihop en helhet av språkljud, rytmer, fragmentariska minnen och rörelser. Vi blandar friskt svenska, finska, engelska och låtsasspråk. Allt är möjligt, allt är lek och förvandling, poesi och musik.

Barnen är i högsta grad en del av det här allkonstverket, de tillåts röra sig fritt i rummet och känna på allt i scenografin. Det finns inga angivna sittplatser, hela scenografin är en lekplats där skådespelarna och barnen interagerar med varandra. Möten uppmuntras och tillåts ske i denna icke-linjära berättelse, som delvis baseras på barnets utveckling under de första levnadsåren. Aldrig senare i livet utvecklas vi lika fort och lika mycket som under våra första två levnadsår. Barns utveckling är ett konstverk i sig!

Att få uppleva OAS tillsammans med sitt barn, syskonbarn, barnbarn eller fadderbarn kan vara omvälvande och ögonöppnande för de vuxna. Hit når inte våra skärmar och vårt evinnerliga skrollande, vi är hundra procent närvarande och upplever tillsammans. Det är vad jag hoppas allra mest; att barn och vuxna ska få uppleva OAS tillsammans, och att vuxna ska förstå varför konsten är så viktig, till och med för de allra yngsta kulturkonsumenterna.

 

Text: Annika Åman

OAS är ett samarbete mellan Unga Scenkompaniet, Wasa Teater och Dialog.

 

Läs mer om OAS

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här