Wasa Teater inleder jubileumsåret med Spelman på taket

Wasa Teater inleder jubileumsåret med Spelman på taket

I den nyrenoverade salongen ska publiken få se musikalklassikern Spelman på taket med stor skådespelarensemble och orkester.

Hösten 2019 firas Wasa Teaters 100-årsjubileum. Repertoaren under jubileumsåret inleds med en storsatsning i musikalform. I den nyrenoverade salongen ska publiken få se musikalklassikern Spelman på taket med stor skådespelarensemble och orkester.

Spelman på taket är en klassisk musikal skriven på 1960-talet som har spelats världen över otaliga gånger. Den 21 september blir det premiär på Wasa Teater.

”Vad har en musikal om en judisk by i Tsarryssland år 1905 att säga oss idag? Väldigt mycket, faktiskt. Det är en pjäs om traditioner, familjerelationer, frigörelse, att våga gå egna vägar. Det finns mycket att känna igen sig i denna djupt allmänmänskliga historia som stundvis också är väldigt bitsk och komisk. Och inte att förglömma den fantastiska klezmerinspirerade musiken som överlevt i decennier!”, berättar teaterchef Åsa Salvesen.

I jubileumsversionen spelar Mats Holmqvist i huvudrollen som Tevje. Holmqvist stod senast på Wasa Teaters scen i föreställningen Onödiga människor år 2008. Musikalen regisseras av Markus Virta, som senast har regisserat Ingvar! – en musikalisk möbelsaga på Wasa Teater. Efter Ingvar! har Virta jobbat med ett antal musikaluppsättningar, bla den kritikerrosade Gentlemannen med Henrik Dorsin på Oscarsteatern i Stockholm. Spelman på taket ska ackompanjeras av en sexmannaorkester under ledning av Ralf Nyqvist.

”Det är med stor glädje jag ser fram emot att komma tillbaka till Wasa Teater och få sätta tänderna i Spelman På Taket tillsammans med teaterns ensemble kryddad med bland annat Mats Holmqvist i spetsen som Tevje och Ralf Nyqvist ledandes orkestern”, berättar regissören Markus Virta.
Det är få musikaler som överlevt som Spelman genom decennierna och nästan bara blivit bättre med åren. Det är en historia som får oss att brista ut i skratt samtidigt som den drabbar oss med sina djupt mänskliga teman och sin vackra musik. Jag ser fram emot att få arbeta fram en Spelman med ett modernt tempo som innehåller både den klassiska flaskdansen och en vacker historia om oss och vår tid genom berättelsen om livet i Anatevka,
berättar Virta vidare.

Premiär i ett nyrenoverat teaterhus

Renoveringen av Wasa Teater inleds nu på våren den 14 maj, och efter detta kommer teaterkvarteret av att vara en byggarbetsplats för drygt ett år framåt. Den sceniska verksamheten sker under hösten 2018 på Ritz med den nyskrivna musikalen Gambämark av Humorgruppen KAJ och som turné med föreställningarna Världen är så stor och Karius och Baktus. Under våren 2019 spelas familjeföreställningen LasseMajas Detektivbyrå i Smedsby Ufs lokaler.

Publiken kommer hösten 2019 att mötas av nyrenoverade och tillgängliga utrymmen; en förstorad foajé, en ny restaurang och nya serveringsutrymmen och framförallt en förstorad salong med helt ny scenteknik.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här