För tio år sedan spelade Wasa Teater den bejublade föreställningen Svinalängorna, baserad på Susanna Alakoskis bok med samma namn. Hösten 2019 får Wasa Teater, som första teater, rätten att producera en föreställning baserad på hennes kommande bok som släpps samma höst.
Susanna Alakoski arbetar som bäst på en ny romansvit om kvinnor inom textilindustrin. Den första av fyra böcker utspelar sig i Vasa på Vasa bomullsfabrik. Boken kommer ut samma höst som det blir urpremiär för scenversionen på Wasa Teaters stora scen.
Det är mitt djupa intresse för den kvinnliga arbetarklassen – både bildningshungern och det hårda slit som snöpt dess strävan – som påbörjat hela processen. Spänningen kommer att ligga i kvinnovärlden, berättade Susanna Alakoski i ett tidigare pressmeddelande.
Om föreställningen
Pjäsen som Wasa Teater producerar baserar sig på den första boken i serien. Det handlar om livet, i smått som stort vid olika sammankomster. Om hur kvinnolivet påverkas av ett stort tryck utifrån, vare sig det är politik, moral, kyrka, lagar, krig, högkonjunkturer eller lågkonjunkturer.
Pjäsen skrivs av den prisbelönta dramaturgen Annina Enckell och regisseras Oscars-nominerade Ulrika Bengts. Föreställningen får premiär i november 2019 och biljetterna släpps i april 2019.
Jag tilltalas av det episka i berättelsen, den lokala anknytningen och det kvinnliga perspektivet. Av ett författarskap som så enträget och konsekvent valt att lyfta fram människor i marginalerna och ge dem företräde. Det är kittlande och storslaget att Wasa Teater under sitt 100-års jubileum får äran att iscensätta den här romanen, skriven av en av Sveriges mest betydelsefulla författare, berättar Wasa Teaters teaterchef Åsa Salvesen.
Om Susanna Alakoski
Susanna Alakoski debuterade som författare 2006 med romanen Svinalängorna, som tilldelades Augustpriset och blev såväl film som pjäs. Hon har skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), som belönades med Tidningen Vis litteraturpris, fackföreningens Ivar-lo pris och Moa Martinsson priset.