Skoj, allvar och österbottniskt under nästa spelår

Skoj, allvar och österbottniskt under nästa spelår

Variation i ämnena och stilarna, nytt och klassiskt, överraskningar utlovas!

Vi har en fin blandning av nyskrivet, österbottniskt, skoj och allvar, berörande berättelser.

Hösten 2021 har vi tre nya premiärer. ”Botnia Paradise”, KAJ:s nya musikal, som utspelar sig på en Sverigebåt. Musik och show och skratt, i sann KAJ-anda utlovas! Musikalen har premiär 18.9. Men innan dess har vi premiär på vår Teater i Undervisningen föreställning som heter ”(gem)ensam” och som kommer att behandla ensamhetsproblemet, som är så svårt i vår tid. Föreställningen är ett samarbete med Folkhälsan och en del av ett stort forskningsprojekt, och kommer att erbjudas gratis till högstadier. Vår tredje urpremiär denna höst blir ”Bär det som en krona” av Maria Udd. Marias föreställning blir en berörande berättarföreställning med mycket musik. Maria berättar om sin egen väg genom en depression.

På repertoaren fortsätter också ”Bladis pojkan” med Erik Kiviniemi i alla roller och ”Det osynliga barnet”, Tove Janssons underbara muminberättelse, med Susanne Marins i rollen.

På våren 2022 sätter vi upp ”Potatisrebellerna”, som blir en timmes underhållande berättelse för hela familjen om den 400-åriga rotknölen potatisen.

Teater- och evenemangsbranschen har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. De flesta teatrar har varit nedstängda så gott som hela året. Vi hoppas på en jämlik och rättvis behandling inför hösten, att teatrarna ska ha samma restriktioner som annan näringsverksamhet. Vi behöver komma tillbaka till ett läge där teatern, konsten och musiken får leva och ha den plats i samhället som den förtjänar.

Vi har en fin blandning av nyskrivet, österbottniskt, skoj och allvar, berörande berättelser. Och det är så jag vill ha det som teaterchef. Variation i ämnena och stilarna, nytt och klassiskt, överraskningar!

Teatern finns till för att vi människor älskar berättelser. Jag hoppas att få träffa varenda en av er här på teatern i höst!

Ann-Luise Bertell
Teaterchef

Pressbild Ann-Luise Bertell >>

Pressbild Carl Alm, Nina Dahl-Tallgren, Ann-Luise Bertell >>

Pressbild Ida Kronholm, Axel Åhman, Kevin Holmström, Jakob Norrgård, Ann-Luise Bertell >>

Pressbild Ralf Nyqvist, Maria Udd >> >

Foto: Frank A. Unger

SPELÅRET 2021-2021

 

(GEM)ENSAM

Magasinet + turné

Wasa Teaters TIU-program 2021, (gem)ensam, är ett samarbete med Folkhälsan och är en del av deras 100-årsjubileumsprogram. Alla skolor med årskurserna 7-9 som undervisar på svenska erbjuds ett TIU-program utan kostnad.

TIU förenar konst och pedagogik. I TIU förs en dialog kring ett utvalt tema och formuleras som frågor. Avsikten är inte att ge färdiga svar utan att ge rum för bearbetning av tematiken och frågor som väcks. Det övergripande temat är ensamhet, där syftet är att utforska social hållbarhet. Eleverna reflekterar och utforskar tematiken under förarbete, TIU-programmet och efterarbete.

Ett utvecklings- och forskningsprojekt 2020-2023

Syfte med projektet är att utveckla ett teaterpedagogiskt kompetenscentrum som genererar TIU-program med avstamp i skolans läroplan. TIU blir ett ämnesöverskridande didaktiskt inslag i undervisningen som stöder elevernas läroprocess inom ett tema.

Projektet utvecklar TIU som teaterform, fördjupningsmaterial och workshops i ämnen och teman som ingår i läroplanen. Eleverna engageras i TIU genom olika interaktiva element, vilket skapar en större motivation och fördjupning av lärprocessen. Målsättningen är att kombinera teaterkonst och lärande samt att väcka frågor och nyfikenhet kring tematiken.

Föreställningar med tillhörande pedagogiskt material som utvecklas i projektet kommer att ingå i en pjäs- och metodbank som Wasa Teater bygger upp, så att andra kan ta del av och genomföra motsvarande program. Målsättningen är att skolor i framtiden använder TIU-program i olika ämnen som återkommande inslag i och komplement till undervisningen. Genom projektet uppstår ett kompetenscentrum inom området teater och pedagogik. Teaterhögskolan, Novia scenkonst och Åbo Akademi/Helsingfors Universitet kan ta in ämnet i sin utbildning av skådespelare, dramapedagoger och lärare. Med erfarenhet av projektet och resultaten det genererar kan Wasa Teater såväl som andra teatrar i Svenskfinland fortsätta att producera TIU-program och läroplansbaserad teater baserad på en stabil kunskapsgrund och forskning.

Av: Per Ehrström & arbetsgruppen
Dramaturg: Per Ehrström
Scenografi och kostym: Anders Karls & Maria Antman
Mask- och perukdesign: Anna Vesterback
Ljud: Tim Stratton
Ljus- och teknikansvarig och turnétekniker: Roosa Lehtonen
Dramapedagog: Nina Dahl-Tallgren
Skådespelare: Lina Ekblad, Jakob Johansson, Alexandra Mangs

Urpremiär: fre 3.9.2021
Föreställningslängd: 60 min
Publikarbete: Kunskapsbok med för- och efterarbete, workshops

 

DET OSYNLIGA BARNET

Vasallen + turné daghem/skolor

Föreställningen Det osynliga barnet handlar om Ninni som har blivit osynlig efter att hon behandlats illa. Muminfamiljens omsorg gör att hon sakta börjar synas igen. Det osynliga barnet är en föreställning om utanförskap och om att bli sedd.

Det osynliga barnet är en turnerande dockteaterföreställning, som ursprungligen producerades hösten 2020 för att turnera i daghem. Föreställningen har också spelats för elever i åk 1-3 i olika delar av Svenskfinland med mycket gott mottagande. Turnén fortsätter hösten 2021.

Av: Tove Jansson
Dramatisering: Mikaela Hasán, Pelle Heikkilä
Regi: Agneta Lindroos
Scenografi och kostym: Lasse Idman
Dockmakare: Elina Sarno
Teknikansvarig/föreställningstekniker: Michael Eriksson
Skådespelare/dockförare: Susanne Marins

Nypremiär: lö 4.9
Föreställningslängd: ca 45 min
Publikarbete: Kunskapsbok med för- och efterarbete, workshops, familjelördagar 23.10 , 13.11 och 20.11

 

BOTNIA PARADISE

På färjan, det laglösa landet där Finland möter Sverige, är varje kryssning en livskris. Passagerare flyr vardagen medan besättningen kämpar för att hålla skorven flytande. Hänsynslöst prövar havet dem alla i en värld av tango, schlager och heltäckningsmattor.
Botnia Paradise är humorgruppen KAJs andra musikal. Det är en berättelse om vänskap, kärlek och att hitta sin plats i livet. Med värme och humor bjuds publiken med på en oförglömlig kryssning.

Av: Kevin Holmström, Jakob Norrgård, Axel Åhman
Regi: Ida Kronholm
Regiassistent: Lina Johansson
Scenografi: Mia-Irene Sundqvist
Kostymdesign: Linn Wara
Koreografi: Ida ”Inxi” Holmlund
Musikproducent: Janne Hyöty
Kapellmästare: Ralf Nyqvist
Mask- och perukdesign: Fia Derghokasian
Ljusdesign: Kristoffer Svenn
Ljuddesign: Dennis Lindén

Skådespelare: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén
Gäster: Kevin Holmström, Matilda Kruse, Jakob Norrgård, May Schjørlien, Axel Åhman
Orkester: kapellmästare Ralf Nyqvist, Peter Enroth, Patrick Lax, Stefan Lindblom, Robin Käldström

Urpremiär: lö 18.9.2021
Föreställningslängd: 2 h 30 min
Föreställningen textas till finska, engelska och svenska från oktober 2021
Publikarbete: Kunskapsbok med för- och efterarbete, Konsttestarna, Teatersamtal

 

BLADIS POJKAN

Stora scenen, turné, Smedsby UF

Långt ute i skogen bor Bladis pojkan. De har ett skogsskifte som är vitt och brett och jakträtt året runt. De lånar ved där det finns för mycket, skjuter vilt och drar sig inte för vare sig utpressning eller eldsvåda. Med tiden blir brottsregistret långt och berättelserna många.

Men så stjäl Hannes Blad en hare av pojken Jakob. Jakob far för att rättstå med Bladis pojkan och blir indragen i deras verksamhet, trots att hans mamma gör vad hon kan för att stoppa det. Snart är Jakob en av Bladis pojkan. Men vill han vara det och har han några alternativ? Och varför ropar Jakobs pappa?

En berättarföreställning av och med Erik Kiviniemi om rätt och fel, om frihet och ansvar, om att växa upp och bli en man med mjuka händer.

Av och med: Erik Kiviniemi
Musik/musiker: Håkan Omars
Regi: Ann-Luise Bertell
Scenografi/kostym: Anders Karls

Nypremiär: 28.9.2021
Speltid: ca 60 minuter
Publikarbete: Teatersamtal

 

BÄR DET SOM EN KRONA

Restaurangscenen, turné

Genom berättelser och musik av bl.a. Lisa Ekdahl, Mikael Wiehe, Lisa Nilsson och Bo Kaspers orkester framför Maria Udd en självbiografisk berättelse om hur vi kan ta oss genom kris och förlust och hitta tillbaka till vår lust att leva och skapa. När Maria Udd var i 20-årsåldern och på väg in i vuxenlivet smög sig mystiska symptom på och Maria blev till slut sängliggande.

Vändpunkten kom när hon insåg att det var inte bara kroppen utan också själen som var trött. Vägen till livslust och kraft gick genom skam och tabun och idag bär Maria sin berättelse som en krona. Nu vill Maria bidra till en kultur där vi inte skäms över att vara människor och där vi vågar berätta om våra upplevelser, lyssna till varandra och hjälpas åt att ta oss genom med- och motgångarna i livet.

Av och med: Maria Udd
Dramaturg: Ann-Luise Bertell
Regi: Agneta Lindroos
Musikansvarig: Julia Andersson
Visualist: Anders Karls
Skådespelare: Maria Udd
Musiker: Julia Andersson, Evelina Salonen

Urpremiär: ti 12.10
Föreställningslängd: 60 min
Publikarbete: Teatersamtal

 

POTATISREBELLERNA

Stora scenen

Vår vanligaste mat, potatisen. Vi odlar. Vi skördar. Vi äter.

Vi följer den fantastiska rotklumpens äventyrliga resa från Andernas berg till Europa. Vi möter potatisens vänner och fiender – det är kungligheter och bönder, drottningar och vetenskapsmän- och kvinnor. Får man ont i magen av potatis, eller kan den rädda alla som svälter?

Välkommen med i in i vår potatisvärld. Den är fylld med spännande personer, teater, musik. Den är underhållande, humoristisk, pedagogisk och lärorik. Det blir fyrahundra års potatishistoria på en timme – allt du inte visste om vår vanligaste mat!

Av: Magnus Lindman
Regi: Agneta Lindroos
Scenografi & kostym: Marcus Olson
Mask- och perukdesign: Fia Derghokasian
Ljusdesign: Kristoffer Svenn
Ljuddesign: Dennis Lindén
Skådespelare: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén, Maria Udd

Premiär: lö 12.3.2022
Publikarbete: Kunskapsbok med för- och efterarbete, workshops, familjelördagar

 

 GÄSTSPEL & PROJEKT

Teatercafé för äldre

Teatercaféet är ett digitalt samarbete mellan Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater. Teatrarna satsar tillsammans på streamade program för äldre som inte kan ta sig till teatern för att se en föreställning. Caféet kommer att öppna under hösten på en virtuell plattform där du får testa på ett helt nytt sätt att uppleva Svenskfinlands tre största teatrar, oberoende var du befinner dig i världen – och alldeles gratis!

Teatercafé-programmen kommer att streamas på en ny webbplats med namnet teatercafe.fi.

Siri Fagerudd

Gästspel 2.11.2021

Monologen utspelar sig i ett sunkigt ingenmansland ombord på en Sverigebåt. B-kändisen Siri von Essen (den store dramatikerns ex) uppträder i baren, pimplar öl i hytten, spårar ur, sjunger karaoke, är förbannad, klarsynt, missunnsam, lullig, tragisk, komisk. Det är både 1800-tal och 2000-tal, inte utan konflikt.

Föreställningen blottar konventioner, rollspel och villkor som kvinnor i kulturbranschen förväntats ställa upp på genom tiderna.

Tove Jansson – visdiktaren

Gästspel 31.3.2022

Tove Jansson – visdiktaren är en färggrann konsertföreställning med en stor dos humor. Följ med då Emma Klingenberg och hennes tre musiker försöker hitta svaren på frågorna ovan. Nyfunna vistexter av Tove Jansson presenteras i helt nya tonsättningar och arrangemang. Vi får också höra kända sånger ur Tove Janssons visskatt.

Vårfanfar
med Helen Sjöholm & Anna-Maria Hallgarn

Gästspel 19-21.5.2022

Riksteatern

Gästspel 26.4.2022

 

 

 

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här