Mor Kurage – actionfylld, fysisk och visuellt spännande

Mor Kurage – actionfylld, fysisk och visuellt spännande

En actionfylld, fysisk och visuellt spännande föreställning med nyskriven musik på Wasa Teater i höst

MOR KURAGE OCH HENNES BARN

PREMIÄR 24.9.2016 STORA SCENEN

 

År 1624. Trettioåriga kriget pågår. Anna Fierling, känd som Mor Kurage, är den svenska härens marketenterska. Med sin vagn och sina tre barn följer hon den svenska hären och säljer allt som soldaterna behöver: sprit, mat, kläder, vapen. Mor Kurage är en tuff entreprenör som har två strävanden: att göra bra affärer och skydda sina barn. Och i affärer är alla knep tillåtna.

Mor Courage spelades första gången på svenska i Finland på Wasa Teater 1963 med, Majlis Granlund i huvudrollen.  Nu återvänder Mor Kurage till Wasa Teater som en actionfylld, fysisk och visuellt spännande föreställning med nyskriven musik av kompositören Peter Hägerstrand. I huvudrollen som Mor Kurage ser vi denna gång Ylva Ekblad.

För regin står Ulrika Bengts. Hennes senaste produktioner är TV-serien Lola uppochner (2016) samt långfilmerna Lärjungen (2013, Finlands Oscarskandidat) och Iris (2011). På Wasa Teater regisserade hon år 2011 Hemsång, den tredje och avslutande delen av Lars Sunds Siklax-trilogi.

 

Mor Kurage är mitt drömprojekt. Det är en pjäs som har allt: action, känslostyrka och skruvad humor, samtidigt som huvudtemat är evigt, och mer aktuellt än på länge: ska vi tänka på vår nästa eller är var och en sig själv närmast? Pjäsen igenom förs ett resonemang om människans val.

Precis som Mor Kurage tar till alla knep för att göra affärer och klara de sina genom kriget kommer vi att använda teaterns alla tricks och konster för att berätta historien.

Visuellt drömmer jag om regn och snö; om ett vått och vindpinat landskap där Mor Kurage och hennes vagn drar vidare i leran.” – Ulrika Bengts, regissör

 

Eftersom det är tredje gången jag gör scenbilden till Mor Kurage och hennes barn var det för mig viktigt att hitta en ny vinkling och ett visuellt motstånd som inspirerar mig och triggar till ett nytt sätt att ta itu med texten.

Jag har redan i flera repriser under årens lopp använt mig av vatten på scenen i olika föreställningar men aldrig i den här omfattningen inomhus. Det kommer att bli fantastiskt och framförallt helt unikt. Den här sortens scenografi får man som scenograf och publik sällan uppleva!” – berättar scenografen Erik Salvesen

 

 

Föreställningen textas till svenska och finska från och med 28.9.

 

 

 

 

MOR KURAGE OCH HENNES BARN

PREMIÄR 24.9.2016 STORA SCENEN

 

AV: Bertolt Brecht

ÖVERSÄTTNING: Brita & Johannes Edfelt

REGI: Ulrika Bengts

SCENOGRAFI: Erik Salvesen

MUSIK: Peter Hägerstrand

KOSTYM: Linn Wara

I ROLLERNA: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Ylva Ekblad, Niklas Groundstroem, Kalle Halmén, Alexander Holmlund, Markus Lytts, Susanne Marins, Tove Qvickström.

SPELTID: ca 2 h 30 min inkl paus

SPELPERIOD: 23.9.2016 – 29.10.2016

 

 

WT+ FÖR MOR KURAGE OCH HENNES BARN

 

I samband med pjäsen Mor Kurage och hennes barn välkomnar Wasa Teater sin publik på teatermingel, en spännande upplevelse 1 h före föreställning. Teaterpedagogen berättar om Wasa Teater, Mor Kurage och tar med publiken på en rundvandring till teaterns verkstäder. Teatermingel ordnas fyra gånger under oktober månad, on 12.10, lö 22.10, on 26.10, lö 29.10.

 

Till skolor erbjuder Wasa Teater ett studiematerial och en inspirationsträff för pedagoger i anknytning till materialet. Inspirationsträffen ordnas den 22.9, kl. 18.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här