Lasse och Maja åtar sig uppdrag på Wasa Teater

Lasse och Maja åtar sig uppdrag på Wasa Teater

De intelligenta och nyfikna Lasse och Maja står i fokus i scenversionen av LasseMajas Detektivbyrå.

 

Den första mars kommer de intelligenta och nyfikna Lasse och Maja att stå i fokus då Wasa Teater sätter upp scenversionen av den omåttligt populära serien LasseMajas Detektivbyrå.

Wasa Teaters uppsättning av LasseMajas Detektivbyrå, Sommarmysterierna, baserar sig på flera av Martin Widmarks oerhört populära böcker ur hans bokserie om LasseMajas Detektivbyrå. Den första boken i serien om LasseMajas Detektivbyrå utkom 2002, sedan dess har det utkommit närmare 30 böcker i serien. Böckerna har också filmatiserats och även blivit teaterföreställningar.Föreställningen regisseras av Agneta Lindroos, för scenografin står Anders Karls och kostymerna designas av Marcus Olson. På scenen står tio skådepelare beredda att ta publiken med på äventyr.

Föreställningen rekommenderas från 7 år. På grund av renoveringen av Wasa Teater spelas föreställningen vid Smedsby UF, Smedsbyvägen 224.

 

Regissör Agneta Lindroos, varför vill du sätta upp LasseMajas Detektivbyrå?

Martin Widmarks böcker om LasseMajas Detektivbyrå är mycket populära bland lågstadiebarnen. Det finns en fascination kring mysterie- och deckarvärlden. Det är spännande att följa med hur Lasse och Maja kommer fram till alla sina lösningar. Dessutom ingår många personliga, speciella och humoristiska karaktärer, där alla tar sig själva på fullaste allvar. Berättelserna är både spännande, roliga och enkla att till sig.

Förutom själva deckargenren tycker jag att det fina med LasseMajas Detektivbyrå är att man lyfter fram de påhittiga, fantasifulla och modiga barnen som brinner för att lösa brott. Polismästaren tror på barnens kunnande och skulle inte klara sig utan dem. Jag hoppas att vår föreställning inspirerar barnen i publiken till fantasi, vilja att undersöka och utveckla egna idéer och tro på sig själva, hitta något som de brinner för – precis som Lasse och Maja. Dessutom är det fint att Lasse och Maja blir symboler för hur viktig vänskap är, även om man är olika.

 

Agneta, hurudan är stämningen i föreställningen?

I vår uppsättning av LasseMajas detektivbyrå är det både lekfullt, spännande och lite skrämmande. Vi får möta många roliga, personliga och suspekta, karaktärer som alla har sin egen riktning – och som alla kan bli misstänkta eller verka misstänkta på något sätt.

Föreställningen bygger på tre olika mysterier, vilket också leder till att vi löser olika typer av brott, ibland är det mer skrämmande, ibland mer lekfullt.

 

Simon Ventus, försäljningschef, hur ser bokningsläget ut?

Det märks på förhandsintresset att serien om LasseMaja är populär bland målgruppen, över hälften av alla platser till helgföreställningarna är redan bokade. Jag hoppas att många tar vara på chansen att få en spännande teaterupplevelse tillsammans med sina barn och barnbarn i vår.

 

Till dagsföreställningarna som är riktade till skolor i Wasa Teaters region har 85 % av biljetterna gått åt.

 

LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ, SOMMARMYSTERIERNA

AV: Martin Widmark
DRAMATISERING: Håkan Bäck
BEARBETNING: Agneta Lindroos, Anna Simberg
REGI: Agneta Lindroos
SCENOGRAFI: Anders Karls
KOSTYM: Marcus Olson
LJUSDESIGN: Klosse Wistbacka
LJUDPLANERING: Agneta Lindroos, Tim Stratton
LJUDDESIGN: Tim Stratton
MASK- OCH FRISYRDESIGN: Fia Derghokasian
VIDEO: Frank A. Unger, Klosse Wistbacka, Agneta Lindroos
JUSTEKNIKER: Alexander Nyberg
SCENMÄSTARE: Mårten Backman
FÖRESTÄLLNINGSMASK: Anna Vesterback, Irina Serenius-Sundelin
PÅKLÄDARE: Belinda Fridlund, Hanna Enlund
MATERIALPAKET OCH FAMILJELÖRDAGAR: Nina Dahl-Tallgren, Sarah Bergkulla
SLUTDANS KOREOGRAFI: Agneta Lindroos, Jakob Johansson, Susanne Marins, Anna Moberg

REKVISITA: Raija Sabel, Sara Snickars
DEKORVERKSTAD: Jeremy Crotts, Stig Lund, Nicholas Isaksson, Matti Kuoppala
KOSTYMATELJÉ: Belinda Fridlund, Hanna Enlund

I ROLLERNA:

LASSE: Jakob Johansson
MAJA: Susanne Marins
POLISMÄSTAREN RANDOLF LARSSON: Jonas Bergqvist
DINO PANINI, CIRKUSDIREKTÖREN, DR IBN AL- HAKIM: Johan Aspelin
STEVE MARSAAN, APAN SYLVESTER, KRISTER LÖNN: Viktor Idman
ULLA BERNARD, TROLLKARLEN TROCADERO, PERNILLA GREN, JOURNALIST: Tove Qvickström
ALI PASCHA, BARBRO PALM: Carola Sarén
CIRKUSFRUN, CORNELIA HAMMARBERG, BORGMÄSTAREN, JOURNALIST: Maria Udd
SARA BERNARD, MIRANDA, JOURNALIST: Anna Moberg
REPORTERN SIGGE JANSSON, KYRKVAKTMÄSTAREN ROLAND SVENSSON, CIRKUSBESÖKARE:
Tobias Klemets
CIRKUSBESÖKARE: Mårten Backman

 

FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD: ca 2h 10 min inkl paus

SPELPERIOD: 28.2 – 10.5.2019


MATERIALPAKET FÖR SKOLOR

I samband med föreställningen LasseMaja erbjuder vi materialpaket för skolor i form av studiematerial och workshops. Som publikarbete görs även två familjelördagar vid Smedsby UF.

TEMA: DYNAMSIKT TANKESÄTT OCH PROBLEMLÖSNING

Studiematerial

I samband med teaterupplevelsen erbjuder vi ett studiematerial fyllt av dramaövningar, där eleverna får lära sig att se på problem och utmaningar som en chans att lära sig något nytt. Syftet med materialet är att utveckla elevernas dynamiska tankesätt och ge dem nyttig kunskap i hur de kan ta ansvar för sin egen inlärning i såväl skolan – som i livet.

Workshop

I improvisationsteater är endast den egna inställningen, fantasin och kreativiteten som sätter gränsen för vad som kan hända. Vi besöker er skola med våra mest kreativa, roliga och frigörande improvisationsövningar. Genom dem får eleverna träna på att förhålla sig nyfiket till utmaningar, förhålla sig till svåra situationer bejaka egna och varandras idéer.

Familjelördagar 6.4 & 13.4

En timme innan föreställning blir det detektivskola utomhus vid Smedsby UF. Det blir roligt och spännande äventyr för hela familjen (från 5 år i sällskap med någon vuxen). På plats finns även Polisinrättningen i Österbotten.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här