Gambmark – e va betär förr

Gambmark – e va betär förr

År 2018 fick invånarna i det lilla samhället Gambämark nog. Byborna enades om att det var bättre förr och kom fram till den enda rimliga lösningen – att bygga en mur kring byn.

“Gambämark” är en nyskriven musikal av humorgruppen KAJ. Med satir, musik och sin kännspaka humor bygger de upp en by och en föreställning starkt inspirerad av Vörå spelmansklubb och Lejonkungen.

År 2018 fick invånarna i det lilla samhället Gambämark nog. Byborna enades om att det var bättre förr och kom fram till den enda rimliga lösningen – att bygga en mur kring byn och utropa sig självständiga. Femton år senare blomstrar det konservativa samhället bakom muren där den karismatiske ledaren Kurt förverkligat sin österbottniska utopi. Det är ett paradis där det är talko varje dag, dans på paviljongen och älgjakt året runt.

Ann-Luise Bertells första musikalregi

– Jag regisserar nu mitt livs första musikal, i sig en fenomenal utmaning. Att få vara med och förverkliga Gambämark är ett av mitt livs roligaste teaterprojekt. Jag har haft den stora glädjen att för första gången få arbeta tillsammans med Kevin, Axel och Jakob. Våra vägar har korsats tidigare, jag bjöd in dem till Wasa Teater då jag var teaterchef och jag har sett alla deras shower. Gambämark är en otroligt kreativ och inspirerande process. Som manusförfattare är KAJ otroligt kreativa, men också noggranna. Gambämark ska bli en musikal som vi aldrig kommer att glömma, berättar regissören Ann-Luise Bertell.

Humorgruppen KAJ får klassiska frågan, hur känns det?

– Otroligt spännande och roligt! Vi presterar som bäst när vi är ute på lite för djupt vatten. Vi har ju gjort flera shower tidigare, men aldrig en som den här. Varje låt är nyskriven, det är en stor berättelse som går genom hela föreställningen och många karaktärer – en musikal helt enkelt!

Var har ni fått inspirationen?

– Gambämark har funnits med oss länge, men det var först för ungefär två år sedan vi bestämde oss för att det borde bli en musikal. Inspirationen på detaljnivå är tagen från Österbotten, men i det stora hela med ett samhälle som hyllar nostalgi och helst vill gå bakåt i tiden har vi tittat på vår samtid i stort.

Biljetter finns ännu

I dagsläget har drygt 14 500 biljetter gått åt, alltså över 80% av biljetterna. Det finns ändå platser kvar berättar försäljningschef Simon Ventus.

Få produktioner tilltalar och passar för en så bred publik som Gambämark gör, det syns förstås också i förhandsförsäljningen. Jag hoppas att alla som vill se den här föreställningen kommer att få plats. Helgerna är så gott som slutsålda, men det finns fortfarande cirka tretusen lediga platser till de föreställningar som spelas vardagskvällar.

Teatern ber publiken vara uppmärksamma på de rutiner som gäller på Ritz. Man kan förhandsköpa pausservering via teaterns biljettkassa och på plats vid Ritz av teaterdamerna. Grupper kan också på teaterns webbsida och boka pausservering av både teaterdamerna och Ritz.

Ett annorlunda spelår

På grund av renoveringen av Wasa Teater spelas Wasa Teaters produktion Gambämark på Ritz under perioden är 7.9-31.12.2018. Också Wasa Teaters biljettkassa finns under hösten 2018 på Ritz, Kyrkoesplanaden 22. Biljettkassan har normala öppethållningstider.

Wasa Teaters övriga repertoar under spelåret är skolturnén och TIU-projektet ”Världen är så stor” 14.9-21.12.2018, daghemsturnén ”Karius och Baktus” 26.9-30.11.2018 och familjeföreställningen ”LasseMajas Detektivbyrå” som spelas våren 1.3-10.5.2019 på Smedsby UF.

 

GAMBÄMARK

MANUS OCH MUSIK: KAJ – Kevin Holmström, Axel Åhman, Jakob Norrgård
REGI: Ann-Luise Bertell
DRAMATURGI: Ann-Luise Bertell, Anna Simberg
I ROLLERNA: Kevin Holmström, Jakob Norrgård, Axel Åhman, Jonas Bergqvist, Susanne Marins
SCENOGRAFI: Anders Karls
KOSTYMDESIGN: Tyra Therman
KOREOGRAFI: Ida ”Inxi” Holmlund
MUSIKPRODUCENT: Janne Hyöty
MASK- OCH PERUKDESIGN: Fia Derghokasian
LJUDDESIGN: Dennis Lindén
LJUSDESIGN: Tobias Lönnquist

MUSIKARRANGEMANG: KAJ och Janne Hyöty
GITARR: Janne Hyöty, Kevin Holmström
TRUMMOR OCH PERCUSSION: Patrick Lax
PIANO: Mikael Svarvar
SAXOFON: Peter Nordwall
DRAGSPEL: Richard Mitts, Kevin Holmström
KONTRABAS: Roger Bäck
BAS: Axel Åhman
FIOL: Peter Enroth, Axel Åhman
MANDOLIN: Peter Enroth
STRÅKARR. FÖR FOLKMUSIK: Emma-Sara Raunio, Peter Enroth och Axel Åhman

LJUSTEKNIKER: Alexander Nyberg
FÖRESTÄLLNINGSMASK: Fia Derghokasian, Anna Vesterback
SCENMÄSTARE: Mårten Backman
SCENTEKNIKER: Michael Eriksson, Elias Bertell
REKVISITA: Raija Sabel, Sara Snickars
DEKORVERKSTAD: Jeremy Crotts, Stig Lund, Nicholas Isaksson
KOSTYMATELJÉ: Belinda Fridlund, Hanna Enlund, Ida Vikfors

Spelperiod 7.9-31.12.2018
Speltid 2 h 20 min inkl 30 min paus

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här