Finlands historia – en julkalender från Wasa Teater

Finlands historia – en julkalender från Wasa Teater

Julkalendern tar oss igenom bland annat förryskningstiden, självständigheten, krigen och uppbyggandet av välfärden fram till idag.

Våren 2017 producerade Wasa Teater turnéföreställningen Finlands historia – en clownföreställning, som spelades 56 gånger för nästan 7000 åskådare både på teaterns scener och runtom i Svenskfinland. I föreställningen, som regisserades av Agneta Lindroos, gjorde skådespelarna Susanne Marins och Tove Qvickström ett tiotal roller var. Under spelperioden uppstod idén att använda karaktärerna för att skapa en julkalender som hyllar det 100-åriga Finland.

 

­­Det har varit fantastiskt roligt att få utforma en julkalender utgående från Finlands historia och vår clownföreställning, berättar Susanne och Tove. Vi har använt oss av den research vi gjorde i samband med manusarbetet och börjar från 1800-talet och tar oss igenom bland annat förryskningstiden, självständigheten, krigen och uppbyggandet av välfärden fram till idag. Vi har varit fria i vårt skapande och använt oss av filmvärldens medel och magi. Julkalender har blivit en pärla för oss, och vi hoppas förstås att alla andra också skall se fram emot nästa avsnitt.

 

Susanne och Tove har producerat innehållet och förverkligat julkalendern tillsammans med teaterns fotograf och grafiker Frank A. Unger samt teaterns teknikavdelning.

 

Följ julkalendern

Julkalenderns avsnitt hittas på teaterns Facebook-sida www.facebook.com/wasateater och på www.wasateater.fi/julkalender-2017

 

 

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här