Ett spelår med 100-årsjubileum och lyrisk publik fick abrupt slut

Ett spelår med 100-årsjubileum och lyrisk publik fick abrupt slut

Totalt har Wasa Teater under spelåret 2019-2020 haft ca 33 000 kunder.

 

Wasa Teater har ett annorlunda men fint spelår bakom sig. Under hösten 2019 invigdes det nyrenoverade teaterhuset. En bejublad Spelman på taket fick sin premiär som jubileumsföreställning och våren avslutades med generalrepetition av Månskensprinsen.

Teaterhösten 2019 inleddes med daghemsturnén Sagan om den lilla farbrorn, i regi av Agneta Lindroos. Den spelade 67 föreställningar för 5000 barn och vuxna. Under hösten spelades också en monolog av William Shakespeare och Lina Ekblad, Feta kungar och fattiga riddare, fyra gånger för 100 personer i publiken.

100-årsjubileumsmusikalen Spelman på taket, i regi av Markus Virta, var höstens tredje premiär. Musikalen nådde totalt under spelåret en publik på drygt 13 500 personer. Den nyskrivna föreställningen Bomullsängeln, i regi av Ulrika Bengts spelades totalt 23 gånger för 4800 åskådare.

Ylva Ekblad, Lina Ekblad, Ksenia Timoshenko, Tove Qvickström, Carola Sarén. Fot Frank A. Unger

I slutet av 2019 erbjöds två julkonserter av Sent i advent, med konceptet show and dinner, i samarbete med Thomas Lundin och Bock’s Ernst Salonger. Dessutom inleddes ett Ernst Unplugged-koncept innehållande konsert och artistsamtal i samarbete med Bock´s. Tyvärr hann vi bara genomföra Ernst Unplugged en gång under våren.

Utöver Wasa Teaters egna produktioner har studentteater Rampen och Teater Grus Grus gästspelat på Vasallen med föreställningarna Sylvi och Evangeliet enligt Lasarus. FORK gästspelade också med en WT100-konsert för knappt 1000 personer. I maj planerades tre slutsålda konserter med Helen Sjöholm och Anna-Maria Hallgarn, som tyvärr inte heller kunde genomföras.

 Teaterns pedagoger har genom olika tjänster nått ut till en stor kundgrupp som tagit del av guidningar, evenemang, familjelördagar och workshopar knutna till teaterns produktioner men också utbildningstillfällen och föreläsningar som skräddarsytts för olika företagskunders behov.

Vårens abrupta slut får delvist en fortsättning

Thomas Backlund, Lina Ekblad. Foto: Frank A. Unger

Under våren hade teatern två urpremiärer, #nofilter av Lina Teir och Månskensprinsen av Maria Turtschaninoff och Anna Simberg. Teater i undervisningen-programmet #nofilter hann spela 3 gånger innan spelperioden måste avbrytas. Månskensprinsen hann spela ett antal gånger inför provpublik och en generalrepetition före coronapandemin avslutade spelåret. Glädjande är ändå att Måskensprinsen kommer få en nystart i mars 2021 och spelas som familjeföreställning under våren.

31 000 kunder under spelåret

Under spelåret 2019 – 2020 såg ca 24 000 personer någon av de 169 teaterföreställningar som spelades på Wasa Teater. Ett aktivt publikarbete nådde ut till drygt 9 000 personer. Totalt har Wasa Teater under spelåret haft ca 33 000 kunder.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här