En tragikomisk berättelse med svensk urpremiär

En tragikomisk berättelse med svensk urpremiär

Den första dagen är en tragikomisk berättelse om välfärdssamhällets vardagshjältar, utan vilka hjulen slutar snurra.

En tragikomisk berättelse om välfärdssamhällets vardagshjältar

DEN FÖRSTA DAGEN

Primärskötaren Ritva (Carola Sarén) är plikttrogen, empatisk, lyssnar och hjälper men bär ensam sina egna bördor.

När vi möter henne i Anna Krogerus succépjäs (Kuin ensimmäistä päivää) återvänder hon första dagen till jobbet på Vilans vårdhem efter en veckas semester. Nu ska hon börja ett nytt liv: ”inte jobba övertid, inget mera kaffepimplande under nattskiften…”

Som i de bästa komedier, går förstås ingenting som i Strömsö. Det mesta som kan gå fel gör det och efter en dålig start blir allt värre.

En tragikomisk berättelse med svensk urpremiär

Den första dagen är en tragikomisk berättelse om välfärdssamhällets vardagshjältar, utan vilka hjulen slutar snurra. Anna Krogerus har med humor, vishet och värme skrivit en underhållande och tankeväckande pjäs om åldringsvård, integrering av invandrare, inbesparingar och förordningar.

”Kuin ensimmäistä päivää” (Den första dagen) skrevs för Kajana stadsteater 2007. På grund av sin aktualitet spelas pjäsen fortfarande hela tiden runt om i Finland och uppförs nu för första gången på svenska på Wasa Teater. Ensemblen i föreställningen är bred, den består av 14 skådespelare (två är inhoppare), den yngsta är 7 år och den äldsta 87 år.

 

”Våga göra gott. Men våga också ta emot livets gåvor när det sträcker ut sin hand. Det är vad pjäsen i grunden handlar om, för mig. Det är en modern, skarpsynt och mångbottnad samhällsskildring av dagens Finland i en fräck och samtidigt tillgänglig förpackning.”

  • Teaterchef och regissör Åsa Salvesen

 

”Anna Krogerus pjäs balanserar mellan humor och allvar, det allmänna och det privata, realism och fantasi. När jag första gången läste pjäsen 2007 drabbades jag direkt av hur verklighetsnära pjäsen var. Min enda farhåga var att pjäsen tio år senare skulle ha blivit gammal. Tyvärr är den inte det.”

  • Dramaturg och översättare Anna Simberg

 

PUBLIKARBETE

FÖR SKOLOR (gymnasium – universitet)

Vi erbjuder en pedagogträff och förhandsvisning av pjäsen. Möjlighet att beställa teatersamtal och workshop efter föreställningen. För studerande med utbildningsprogram inom vård eller äldreomsorg erbjuder vi skräddarsydda workshopar.

 

TEATER I VÅRDEN

Wasa Teater erbjuder besök till seniorgrupper, ålderdomshem och boenden. Teaterpedagogen bjuder in till hälsofrämjande teaterlek och program. Pressinformation för detta kommer att ordnas 24.1, kl. 13 på Solgård, Korsholm.

 

FÖR VÅRDPERSONAL

Vi erbjuder ett skräddarsytt utbildningspaket med temat kommunikation, samarbete och kreativitet.

 

TEXTAD FÖRESTÄLLNING

Föreställningen textas till svenska och finska från och med onsdag 31.1. Textningen får man i lånad Ipod på teatern eller genom att själv ladda ner applikationen Thea till sin egen smarttelefon.

 

DEN FÖRSTA DAGEN

AV: Anna Krogerus
ÖVERSÄTTNING: Anna Simberg
BEARBETINING: Anna Simberg & Åsa Salvesen
REGI: Åsa Salvesen
REGIASSISTENT: Johanna Karhulahti
SCENOGRAFI: Markus Tsokkinen
KOSTYMDESIGN: Tyra Therman
MASK- OCH PERUKDESIGN: Fia Derghokasian
LJUDDESIGN: Dennis Lindén
MUSIKPLANERING: Åsa Salvesen
LJUSDESIGN: Tobias Lönnquist
LJUSTEKNIKER: Alexander Nyberg
KOREOGRAFI: Annatuuli Saine
SCENMÄSTARE: Mårten Backman
REKVISITA: Raija Sabel
DEKORVERKSTAD: Jeremy Crotts, Stig Lund, Robert Klemets, Nicholas Isaksson
KOSTYMATELJÉ: Belinda Fridlund. Hanna Enlund, Ina Nordberg
PRODUKTIONSPLANERARE: Görel Berg
FILMNING OCH EDITERING: Frank A. Unger/Tim Stratton

I ROLLERNA: Carola Sarén, Ulf Johansson, Birgitta Schoultz-Ekblad, Ingrid Söderblom/Kaija Grannas, Tove Qvickström, Lina Ekblad, Johan Aspelin, Markus Lytts, Jan-Christian Söderholm, David Robertson, Yirim Diop och Lydia Backman/Elwira Aspelin.

FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD: ca 2h 30 min inkl paus

SPELPERIOD: 19.1 – 3.3.2018

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här