100-åriga Wasa Teater firas med Spelman på taket

100-åriga Wasa Teater firas med Spelman på taket

En musikal med dans, romantik och gripande historier.

Wasa Teater erbjuder underhållning utöver det vanliga i det nyrenoverade teaterhuset med storsatsningen Spelman på taket. Spelman på taket är en musikal med dans, romantik och gripande historier.

Spelman på taket handlar om en svunnen tid men är samtidigt en musikal om det närvarande. Den skildrar en befolkning i den fiktiva byn Anatevka, med grundmurade judiska traditioner, där de heliga skrifterna både ger stabil vägledning och upphov till diskussion. Men den handlar också om idag – hur våld och ekonomiska kriser leder till förföljelse, driver folk i exil; då som nu, alltså.

Handlingen följer en judisk familj där konflikt uppstår mellan pappa Tevje (Mats Holmqvist) och döttrarna (Ksenia Timoshenko, Sannah Nedergård, Astrid Stenberg) när de vill välja sina män av kärlek – inte av tradition. Det är en berättelse om frigörelse från gamla, patriarkala strukturer och om modet att gå egna vägar.

 

Regissör Markus Virta. Spelman på taket – en 100-årsjubileumsmusikal, blir det feststämning?

Haha! Oj! Festlig är nog inte ordet jag skulle beskriva föreställningen med, just med tanke på vilka ämnen som föreställningen diskuterar. Men, den är roande, underhållande, berörande och upprörande. Och det tillsammans som helhet blir nog festligt! För det är en fantasikittlande produktion och en helt egen version av Spelman På Taket som jag törs lova att ni inte har sett tidigare.

Ni har ett spännande element i form av dockor, som är nytt för det flesta av er. Hur har det varit att jobba med dom?

Dockorna har varit ett otroligt spännande tillskott till arbetet. Det har varit ett nytt element för oss alla och väldigt utvecklande så klart. Men det har också varit intressant att se hur en ny teknik för skådespelarna öppnar upp fantasin för oss alla och hur vi helt plötsligt hittar lösningar som vi annars aldrig skulle kunnat hitta.

Det jag hoppades på att dockorna skulle tillföra har visat sig stämma och mycket mer därtill!

Teaterchef Åsa Salvesen, hur föll valet på Spelman på taket?

Redan det musikaliska öppningsnumret ”Traditzie”  förebådar allt det som Spelman på taket inrymmer: styrkan och skönheten i att finns till,  tryggheten i traditioner, längtan efter ett annat liv, humorn som går hand i hand med sorgen inför livets umbäranden, förluster och uppbrott. Vår Spelman är en allt igenom livsbejakande, sprittande rolig och drabbande föreställning, en musikal värdig hundraåringen Wasa Teater och dess publik. Jag kan inte tänka mig en bättre start på vår stora scen i vårt nyrenoverade hus!

Bokningsläget
I dagsläget har nästa 8000 personer bokat in sig för att se Spelman på taket.

 

SPELMAN PÅ TAKET

PREMIÄR: 21.9.2019

AV: Joseph Stein
TEXT: Sheldon Harnick
MUSIK: Jerry Bock

REGI: Markus Virta
SCENOGRAFI: Jani Uljas
KOSTYM: Linn Wara
KOREOGRAFI: Miguel-Angel Fernandez
KAPELLMÄSTARE: Ralf Nyqvist
LJUSDESIGN: Tobias Lönnquist
LJUDDESIGN: Dennis Lindén
MASK- OCH PERUKDESIGN: Anna Vesterback
DOCKKONSTNÄRER: Pia Kalenius, Merja Pyhönen

SKÅDESPELARE OCH ROLLER:

Johan Aspelin – Fyedka, Rabbi, Mendel, Fruma-Sarahs Arm
Jonas Bergqvist – Lazar, Shprintze, Mendel, Konstapeln, Rabbi
Mats Holmqvist – Tevye
Thomas Lundin – Värdshusvärden, Mendel, Bielke, Rabbi, Nahum, Tonårspojkarna
Sannah Nedergård – Hodel, Nahum, Fruma-Sarahs Arm, Bielke
Filip Ohls – Motel
Tove Qvickström – Avram, Yente’s Arm, Shprintze, Fruma Sarah, Shaindel, Mendel
Tom Salminen – Perchik, Konstapeln
Carola Sarén – Yente, Mendel, Farmor, Shaindel
Astrid Stenberg – Chava, Shprintze
Ksenia Timoshenko – Tzeitel
Maria Udd – Golde

ORKESTER:

John Ale’n/Petri Judin – klarinett
Alexei Meidzof – violin
Patrik Lax – slagverk
Ralf Nyqvist – piano, dragspel
Eero Paalanen – bas
Tobias Udd – trumpet, horn
Johan Aspelin – gitarr, mandolin

SPELTID: 2 h 45 min inkl paus

TEXTAD FÖRESTÄLLNING | TEKSTITETTY SUOMEKSI | SUBTITLED IN ENGLISH

 

PUBLIKARBETE

STUDIEMATERIAL

Normer och värderingar binder samman människor inom olika kulturer eller gemenskaper. Den gemenskap vi tillhör ger oss en repertoar av kulturellt accepterade handlingsalternativ som vägleder oss i mötet med andra. De skapar förutsättningar för att kunna bygga ett tryggt samhälle, men kan även leda till negativa förhållningssätt. Vi betraktar vårt kulturella och sociala arv och de normer och värderingar som finns i vårt samhälle. Studiematerialet sporrar ungdomarna att reflektera kring förnuft, personligt ansvar och fri vilja. Övningarna bidrar på sikt till ett mer öppet samhälle där alla människor är lika värda och kan mötas med respekt. Materialet riktar sig specifikt till pedagoger i religion, historia och modersmål.

Studiematerialet kostar 50 euro och går att beställa via vår teaterpedagog sarah.bergkulla@wasateater.fi  tfn +358 (0)44 750 31 77. Om din arbetsplats har ett pedagogombud för Wasa Teater, så får ni studiematerialet gratis och automatiskt på er epost. Materialet blir tillgängligt vecka 36.

WORKSHOP

I samband med teaterbesöket erbjuder vi en workshop i teaterns utrymmen kring föreställningens tematik, innehåll och formspråk. Vi sätter teaterns historia i relation till samtidens traditioner, värderingar och normer. Om gruppen är stor så kan vi också ordna workshop på er skola efter teaterbesöket.

Pris: från 50 € / 45-60 min (+ ev km-ersättning)

Boka workshop via vår teaterpedagog sarah.bergkulla@wasateater.fi tfn +358 (0)44 750 31 77.

PEDAGOGTRÄFF

Vi vill hälsa dig och din kollega hjärtligt välkommen på vår pedagogträff och förhandsvisning av pjäsen. Under träffen får ni möjlighet att bekanta er med pjäsens tematik och prova på övningarna i studiematerialet. I samband med pedagogträffen ordnas även en förhandsvisning av pjäsen, så att ett teaterbesök tillsammans med ungdomarna kan förberedas och efterbehandlas på bästa sätt.

Tid och plats: 19.9, kl. 18 på Wasa Teater (ingång från huvudentrén).

Tillfället kostar ingenting för pedagogombud och bokas via vår gruppförsäljare ingela.johansson@wasateater.fi.

 

KONSTTESTARNA

Under tre år ger Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden och Förbundet för barnkulturcenter i Finland alla Finlands åttondeklassare, ungefär 180 000 ungdomar, möjlighet att tillsammans med en lärare uppleva och utvärdera två utvalda konstevenemang: till exempel opera, teater eller en konstutställning. Spelman på taket är en del av Konsttestarna. För grupper som kommer och ser föreställningen via projektet Konsttestarna, så ordnas skilt program. För mer information om innehåll se www.konsttestarna.fi

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här