Wasa Teater får internationellt pris för jämställdhet

Wasa Teater får internationellt pris för jämställdhet

The International Centre for Women Playwrights publicerar idag 2018 års 50/50 Applause Awards, ett internationellt pris som uppmärksammar teatrar som producerar pjäser skrivna av kvinnor i minst lika stor utsträckning som av män. Av 103 nominerade teatrar uppfyllde endast 62 kriterierna för att få motta priset. Förutom att minst hälften av pjäserna skall vara skrivna […]

The International Centre for Women Playwrights publicerar idag 2018 års 50/50 Applause Awards, ett internationellt pris som uppmärksammar teatrar som producerar pjäser skrivna av kvinnor i minst lika stor utsträckning som av män.

Av 103 nominerade teatrar uppfyllde endast 62 kriterierna för att få motta priset. Förutom att minst hälften av pjäserna skall vara skrivna av kvinnliga dramatiker, måste teatrarna ha producerat minst tre produktioner på sin största scen och också ha producerat pjäser skrivna av män under spelåret 2017-2018.

– Vi är glada att se att det finns teatrar, som år efter år erbjuder möjligheter för kvinnliga pjäsförfattare. Samtidigt vet vi att vi kommer att fortsätta se att kvinnliga dramatiker på många håll fortsättningsvis ekonomiskt diskrimineras genom mindre scener, färre framträdanden och lägre ersättning ifall inte flera teatrar kommer upp i samma nivå som årets vinnare, säger 50/50 Applause Awards viceordförande Patricia L. Morin

Pelle, Ingvar och Ritva

Wasa Teater producerade under spelåret 2017-2018 på sin stora scen Ingvar! – en musikalisk möbelsaga (Klas Abrahamsson och Erik Gedeon), Den första dagen (Anna Krogerus) och Pelle Svanslös (Gösta Knutsson, Anneli Mäkelä och Wava Stürmer)

– Det gläder mig att Wasa Teater utmärker sig i det här sammanhanget eftersom det är en medveten strategi att arbeta för mångfald – på alla plan gällande pjäser, anställningar, marknadsföring etc. Dessutom hör vi också till de få teatrar i Finland som har en jämn fördelning beträffande manliga och kvinnliga regissörer. Var har en pjäs har sitt ursprung, vilka personer skall arbeta fram den och vem riktar den sig till? Cementerar materialet rådande uppfattningar eller visar det på något nytt? Det är viktigt att ställa sig de här frågorna i repertoarvalet, säger Åsa Salvesen, teaterchef på Wasa Teater.

Planerna för jubileumsåret 2019, när Wasa Teater fyller 100 år och återvänder efter en omfattande renovering, är i full gång. Då kommer publiken igen att få njuta av historier, både klassiker och nyskrivet, av såväl inhemska som utländska spännande dramatiker.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här