Heiman på Wasa Teaters scen hösten 2022

Heiman på Wasa Teaters scen hösten 2022

Berättelsen om en familj. Föräldrar – barn – kärlek – skuld.

Romanen Heiman skriven av teaterchefen och författaren Ann-Luise Bertell kom ut under 2020. Boken har nominerats till Finlandiapriset 2020 och till Runebergspriset 2021. Hösten 2022 blir Heiman till teaterföreställning på Wasa Teaters stora scen.

Scenversionen av Bertells Heiman behandlar liksom boken teman som ensamhet, rädsla, skuld, föräldralöshet men också kärlek och hur den tar sig uttryck och går i arv mellan generationerna. Heiman ser på Finlands historia genom en familjs ögon. Föreställningen befolkas av Elof och Olga, deras grannar och släktingar, bybor, auktionskunder, kyrkobesökare, soldater och förstås, en hare. Musiken och rörelsen har en viktig plats i scenversionen. Berättelsen är sprungen ur den steniga österbottniska myllan och frågar sig vilket pris man måste betala om man aldrig får vara sig själv.

Manuset till teaterföreställningen har skrivits av författaren Ann-Luise själv, med Erik Kiviniemi som dramaturg. Bertell står också för regin.

Heiman berättelsen var från början tänkt att bli en pjäs, så jag är väldigt glad över att jag får sätta upp den här på Wasa Teater. Teater berättas på ett annat sätt än böcker, främst genom repliker och detta förändrar förstås berättelsen. Den måste förkortas och skruvas till. Föreställningen ska också kunna ses av dem som inte läst boken. Men karaktärerna och berättelsen om en familj och deras historia är densamma, berättar Ann-Luise om Heiman.

Musik till föreställningen skapas av Jakobstadssångerskan och musikern Charlotta Kerbs. Scenografin planeras av Peter Ahlqvist och dräkterna av Heidi Wikar.

Skådespelares som medverkar är Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Markus Lytts, Tove Qvickström och Maria Udd. Gästande skådespelare i Heiman är Anders Hassel, Erik Kiviniemi, Susanne Marins m.fl.

Urpremiär för Heiman blir det 17 september 2022.

Föreställningen textas till finska, engelska och svenska från och med oktober 2022.

 

Ladda ner pressbild >>

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här