En Spelman med humor planeras till jubileumsåret

En Spelman med humor planeras till jubileumsåret

Nu är planeringen igång för Spelman på taket. Det ska bli en Spelman där vi lyfter fram humorn i berättelsen, berättar regissören Markus Virta.

Regissören Markus Virta, scenografen Jani Uljas och Pia Kalenius besökte Wasa Teater den 7 januari för att delta i idé- och skissmöte kring ”Spelman på taket”. Spelman på taket blir Wasa Teaters 100-årsjubileumsföreställning, med premiär den 21 september.

Ett idé- och skissmöte är ett möte där den konstnärligt planerande personalen med regissör, scenograf, kostymdesigner m.fl. presenterar sina idéer för en produktion inför förmännen och ansvarspersoner på teatern. Personalen har där möjlighet att kommentera och ge feedback på de idéer som presenteras så att de också kan fungera i praktiken i teaterhuset.

Markus Virta har regisserat Ingvar! – en musikalisk möbelsaga på Wasa Teater, men för Jani och Pia är Wasa Teater en ny arbetsplats.

Det här är tredje gången jag är i Vasa, berättar Pia Kalenius från Åbo.

Också hennes tidigare besök har också varit jobbresor. Då har hon jobbat med en turnerande teater. Jani Uljas har sjungit med en kör i Vasa stadshus en gång, men det är hans karriär i Vasa fram tills nu.

Var befinner ni er nu i arbetsprocessen?

Just nu håller vi på startar upp processen. Idag ska vi presentera våra idéer för teatern, så förhoppningsvis går det bra. Just nu har vi en klar idé om vad vill göra, så vi hoppas att det fungerar storleksmässigt och uttrycksmässigt, berättar Markus.

Hittills har Markus varit till Åbo en gång där de alla har träffats, och sedan har de ringt med Skype och sedan skickat bilder till varandra med olika idéer om de vill förverkliga Spelman på taket.

Efter dagens möte får vi gå in i en mera detaljerad planering. Efter dagens möte har vi nog ramarna och resurserna klara för det som vi ska göra, berättar Pia Kalenius.

Hur ska då denna version av Spelman på taket bli annorlunda?

Det är ju i grund och botten ett familjedrama och det dramat finns där och kommer alltid att vara med. Det som jag alltid tycker att är problemet med Spelman på taket är att den är för lång, för långsam och att man inte griper tag i humorn. Manuset är roligt, men av någon anledning faller just den biten, berättar regissören Markus Virta.

Jag skulle vilja att vi hittar en form för föreställningen där humorn stärker dramat och där dramat stärker humorn. Dessa element bör samexistera. Vi kommer att ha helt nya element i föreställningen, som också kommer att underlätta arbetet med att hitta den nya formen i Spelman på taket, berättar Virta.

Hur kommer Spelman på taket att se ut?

Scenografin kommer att ha en stark känsla av byn Anatevka i Ukraina. Den kommer inte att vara modern, men ändå mera stiliserad än den klassiska Spelman på taket – bilden.

Det kommer att finnas element som rör sig, kan flyttas och sedan möbler som utgör en viktig del av rummet. Wasa Teaters scen är inte så stor, så jag vill hålla den ganska rymlig under föreställningen, berättar scenograf Jani Uljas.

Slutligen….

Arbetsgruppen skapar inte en annorlunda Spelman på taket bara för sakens skull, det kommer att bli en Spelman med en riktigt bra tvist.

Det blir riktigt bra!, avslutar Markus, Jani och Pia.

 

Pia Kalenius, Markus Virta och Jani Uljas.

 

Läs mera om Spelman på taket och köp din biljett >>

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här