Info för pedagoger om spelåret 24-25

Info för pedagoger om spelåret 24-25

Spelåret 24–25 på Wasa Teater erbjuder en bred repertoar för hela teaterns publik, men är i synnerhet en storsatsning på teaterupplevelser för barn och ungdomar. I den här artikeln sammanfattar vi de viktigaste händelserna, tidpunkterna och föreställningarna som berör gymnasier, grundskolan 1-9 samt småbarnpedagogiken.

Hösten 2024

Snöfall – Premiär 16.11.2024

Snöfall – För förskola & lågstadier

I höst kommer Wasa Teater för första gången på sjutton år erbjuda en julpjäs. Snöfall är en mysig, spännande och värmande föreställning som innehåller allt man kan önska till jul.

 • 11 skolföreställningar på vardagar under perioden 20.11.2024 – 12.12.2024
 • Målgrupp: från förskola – åk 6, samt för allmänheten inklusive vuxen publik
 • Normalpris 39 €, pris för skolgrupper: 10 € per elev
 • 12 österbottniska lågstadiebarn medverkar i pjäsen
 • Bygger på en norsk tv-julkalender producerad av NRK
 • Teateravtalspjäs nästa läsår för berörda skolor.

Snöfall är en fantastisk julföreställning fylld av värme, äventyr och magi. Berättelsen kretsar kring Selma, vars högsta önskan är att hitta en riktig familj. Genom magiska krafter hamnar hon i tomteriket Snöfall där hon rycks med i ett hisnande äventyr och hela julens existens står på spel. Föreställningen är en storsatsning för barn och familjer och erbjuder allt vad man önskar sig till jul. I produktionen medverkar tolv barnskådespelare från Österbotten, tio vuxna skådespelare samt en hund. Det blir dans, det blir sång och garanterad julstämning!
Föreställningen bygger på NRKs julkalender med samma namn och är ursprungligen producerad för scen av Oslo Nye Teater, där den spelat flera jular i följd. Julkalendern har blivit en stor succé i Norge och har spelats på flera teatrar där.

 

Leka Saga – Premiär 16.9.2024

Leka Saga – För daghem

Turnéföreställning för 1–5-åringar i samarbete med Dialog – Ett dramapedagogiskt resurscenter
I Leka saga får barnen först ta del av Pims berättelse för att sedan själva fysiskt stiga in i sagoboken.

 • Turnerar i daghem i Österbotten
 • Spelar för små grupper, max 12 barn per gång
 • Kan spela upp till fyra gånger på en förmiddag

Att få leka och lyssna på sagor är bland det viktigaste som finns för små barn. Lika viktigt som att äta, sova och känna sig trygg. Leka saga är en interaktiv sagostund för barn i åldern 1–5 år, speciellt utvecklad för daghemsgrupper. Under ledning av dramapedagogerna Jenny och Lotta får barnen lyssna till sagan och sedan bokstavligen stiga in i sagans värld och utforska sagans miljöer och handlingar via lek och sinnestimulerande aktiviteter.

 

Tårtljus – premiär 14.9.2024

Tårtljus – För gymnasier

Nutida pjäs som berättar om ett liv på ett nyskapande sätt.

 • Mycket välskriven text
 • Pedagogiskt material med fokus på dramaturgi och dramatik
 • 90 år på 90 minuter – en akt.

Tårtljus (Birthday Candles) är en nyskriven pjäs av den amerikanska pjäsförfattaren Noah Haidle och hade premiär på Broadway 2022. Pjäsen har satts upp på teatrar runt om i världen och med sin gripande och humoristiska charm lyckats förtrolla sin publik. Nu är det dags att fira på Wasa Teater!

I Tårtljus får vi följa med Stinas födelsedagar från att hon är 17 till 107. Hela hennes liv utspelar sig i hennes kök samtidigt som hon bakar en kaka. Vi får möta föräldrar, vänner, förälskelser, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Allt sammanvävt till en fantastisk historia om hur det är att vara människa i all sin enkelhet och märkvärdighet. Noah Haidle skildrar skickligt 90 år på 90 minuter med hjälp av kraftfulla dialoger, en överraskande dramaturgi och välgenomtänkta karaktärer. Tårtljus är dramatik då den är som bäst; magisk, mänsklig och fängslande.
I det pedagogiska materialet bekantar vi oss med dramaturgi och dramatik. Kolla också in Wasa Teaters nya projekt WT-Unga Dramatiker, en manusgrupp för ungdomar som vill testa på att skriva dramatik. Under läsåret 2024–2025 träffas deltagarna både live och digitalt för att skriva kortpjäser tillsammans. I slutet av läsåret läses pjäserna upp under en ”öppen läsning” tillsammans med Wasa Teaters skådespelare.

 

Våren 2025

 

Buster Keaton på månens baksida – Premiär: 15.3.2025

Buster Keaton på månens baksida – äldre lågstadieklasser samt högstadiet

År 2025 har det gått 175 år sedan Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne:s donator Karl Herman Renlund föddes. Stiftelsen firar jubileet genom att bjuda alla barn i årskurserna 4–6 i de svenska skolorna på en teaterupplevelse.

 • Stiftelsen har redan sänt ut anmälningsformulär till alla skolor i Österbotten, samt till en del av språköarna i Finland. Sista anmälningsdag är 19.6.2024
 • Stiftelsen bekostar såväl biljetter som transport till teatern.
 • Stiftelsen BMR:s projektledare informerar om de praktiska detaljerna
 • Besöken sker våren 2025 under perioden mars – maj.
 • Jubileets kontaktperson är: ona.sandberg@bmr.fi
 • Föreställningen är också en del av Konsttestarna (åttondeklassister)
 • Rekommenderas även för årskurs 7

– Teater och konst utvecklar barns kreativitet, tänkande och empati. Vi erbjuder Buster Keaton på månens baksida med levande musik, rörelse och fantasi. Det är en föreställning om att hitta sig själv och längtan efter ett eget liv, säger Ann-Luise Bertell teaterchef vid Wasa Teater.

Buster Keaton på månens baksida är en fantasifull teatershow om barns utsatthet och längtan efter ett eget liv. Buster Keaton och lillebror Harpo bor tillsammans med sina föräldrar på en gammal skrotgård. Förut var de artister, en cirkusfamilj, som reste runt med sin show. Buster Keaton var barnakrobaten som lojalt ställde upp på sina föräldrars cirkus – där fick han spela det olydiga barnet, det som for som en trasdocka över scenen. Men showen förbjöds och nu är vardagen en annan.
Buster Keaton på månen är en föreställning om hur det finns en väg ut ur utsattheten, och den vägen stavas drömmar och fantasi. Den hyllar barnet lika mycket som teaterkonsten. Det är rent ut sagt ljuvligt.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här