Skådespelarna skrev årets Ernst Underbar

Ernst Underbar startades som en kabaré i Wasa Teaters källare under Ernst för 21 år sedan. Bland initiativtagarna fanns bla den dåvarande Wasa Teater – skådespelaren André Wickström. Sedan dessa har shower återkommit i flera repriser och i olika former.

Årets version av Ernst Underbar blev en hel föreställning, en 90 minuters humorshow som skrivits av teaterns skådespelare. Skådespelarna Jonas Bergqvist, Lina Ekblad och Jakob Johansson blev tillfrågade av Wasa Teater om de kan axla ansvaret som manus- och sketchförfattare. Själva har de alla medverkat i Ernst Underbar, Lina och Jonas första gången 2006 och Jakob 2016.

Uppdrag skriva en Ernst Underbar, Hur gör man?

Lina berättar att hon försökte släppa alla kravet på “rolighet” och bara ta till sig det första som kommer i huvudet. Ett ord, ett sammanhang, en bild eller en tidningsrubrik. Jonas försöker igen kontinuerligt skriva upp allt roligt han ser eller kommer på, och att den listan kommit väl till pass nu under denna process.

-Jag började med att gå igenom gamla sketchidéer för att se om det fanns något jag fortfarande tyckte var roligt. Sedan hade jag tre utgångsalternativ; vad skulle vara roligt att se, vad skulle vara roligt att spela eller vad skulle vara roligt att skriva, konstaterar Jakob Johansson.

Nya som författare och överens

De konstaterar alla samma sak, de har inte skrivit någon föreställning i denna omfattning tidigare. Och för Ernst Underbar har inte funnits något speciellt tema, mest det som de och övriga tycker varit roligt har tagits med. Några återkommande saker finns dock i föreställningen, Wasa Teater, Patrik Swayze och mat.

– För det mesta har vi varit förvånansvärt överens, Och oftast har vi spunnit vidare på varandras idéer, eller ibland ställt frågor till varandra om det är något som lämnat oklart eller känts roligt. Ändå har vi varit ärliga när något inte har fungerat, berättar Lina Ekblad.

I början av processen togs allt material med. Under processens gång har vissa skämt försvunnit eller bytt plats. I slutändan har nog alla varit ganska överens om vad som fungerar och vilka skämt och sketcher som ska vara med, konstaterar Jonas, Lina och Jakob.

Vad är då Ernst Underbar i år?

Pjäsförfattarna beskriver årets uppsättning av Ernst Underbar med lite olika ord. Ett hopkok av det mesta, en rolig kväll med väldigt många olika typer av sketcher eller en rolig föreställning och säkert något inslag som inte alla tycker är så roligt. Jonas, Lina och Jakob har också sina egna favoriter av sketcherna, Dirty Dancing är gemensam favorit.

– Sketcherna som för oss heter Kulturell appropriering och hårdrockarna är två av mina favoriter, konstaterar Jonas Bergqvist.

KÖP BILJETT HÄR >>

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här