Livsberättelser
Workshop med Lillemor Skogheden
Torsdag 23.3 13:00-15:00 I Västerbotten finns ingen tradition av kungar och slott eller grevar och baroner. Det märks i våra berättelser där egna upplevelser, motgångar och segrar tar stor plats istället. NBC har ett fokus på sanna livsberättelser och i Lillemors workshop får du prova på hur vår process från minne till scenisk berättelse startar. Lillemor Skogheden är pedagog, berättarcoach och konstnärlig resurs på Nordiskt Berättarcentrum”Jag har alltid älskat berättelser. De gör att jag kan se på världen med ständigt nya perspektiv, får mig att förundras över vad det är att vara människa och berättelser får mig dessutom att må bra.
Det var en gång… traditionellt berättande i vår tid
KulturÖsterbotten, Projekt Kurant
Onsdag 22.3 15:00-17:00
Sagobygden – där berättelserna aldrig tystnar
Lina Midgård är berättarantikvarie på Sagobygden. Sagobygden och Berättarnätet Kronoberg driver Sagomuséet i Ljungby samt arrangerar Sagobygdens musik- och berättarfestival.
Sagobygden är Unesco-ackrediterade som experter inom muntlig tradition och deras verksamhet på regionalt plan finns med i Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta för att trygga immateriellt kulturarv. Lina och en av hennes kolleger presenterar hur de som ideell förening har byggt upp en väldigt bred verksamhet kring berättande och muntlig kultur. https://sagobygden.se/sv/
Lumpänglar – från fabriksgolv via teaterscen till bok.
Författaren och regissören Annika Åman pratar om sitt lokalhistoriska intresse och om vikten av att tillvarata och lyfta fram de oberättade berättelserna.
Moderna skillingtryck och sångdokumentärer
Singer/songwritern Désirée Saarela-Portin om berättandet i den folkliga sångtraditionen idag.
Projektledaren Johanna Björkholm fungerar som moderator.
Ordkonst och kreativt skapande
Workshop med Ellen Strömberg
Onsdag 22.3 15:00-17:00
Oavsett vilka ambitioner du har eller inte har är det nyttigt att släppa sargen ibland och våga! Vi gör kortare och längre skriv- och fantasiövningar och för att lirka fram den inneboende kreativiteten, strecha tanken och väcka leklusten. Övningarna varvas med prat och tips.
Ellen Strömberg tilldelades Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok år 2022 och belönades år 2019 med Finlands svenska författareförenings debutantstipendium.
Från berättarensemble till nordiskt resurscentrum
Föreläsning med Robert Herrala
Torsdag 23.3 10:00-12:00
Robert Herrala är chef på Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning inom Västerbottensteatern. I föreläsningen Från berättarensemble till nordiskt resurscentrum delar han med sig av 20 års erfarenheter av att inom teaterinstitutionen utveckla det muntliga berättandet som scenkonst, kulturarv, pedagogik, och metod för socialt engagemang.
”Jag inledde min bana inom scenkonstens värld för trettio år sedan vid Ögonblicksteatern i Umeå. Under tio år arbetade jag med dramatisk teater, samtida dans och opera innan jag hittade det sceniska berättandet. Kontakten mellan artisten på scenen och publiken i salongen och det faktum att alla i rummet var medskapare av berättelsen berörde mig starkt. Det var som att upptäcka ett nytt konstnärligt språk som dittills inte haft någon plats inom den seriösa scenkonsten.”
Berättande för barn
Föreläsning med Wasa Teaters pedagog Sarah Bergkulla
Onsdag 22.3 10:00-12:00
Sarah Bergkulla arbetar som teaterpedagog på Wasa Teater. Under spelåret turnerar hon med den dramatiserade sagostunden Bockarna Bruse på badhuset. Vi kommer att modigt prova på och experimentera med rollen som sagoberättare / Här har du möjlighet att undersöka och utveckla dina styrkor som sagoberättare. Målet med workshopen är att ge dig verktyg för hur man med berättarkonst och teaterns magi kan göra något helt underbart utav sagoboken. Genom olika övningar väcker vi leklusten och öppnar dörren till vår fantasivärld. Tillsammans gör vi sagostunden tokig, rolig, absurd och alldeles underbar.
Anmälan
Glöds nordiska berättardagar arrangeras på Wasa Teater onsdag 22.3 och torsdag 23.3.2023. I programmet ingår workshopar och föreläsningar med nordiska dragare. Allt seminarieprogram arrangeras utan deltagaravgift, men antalet platser är begränsat. Därför rekommenderas anmälan så snart som möjligt. Anmälan stängs när platserna är slut.