Manus! Regi! Action!

Ernst underbar (EUB) har varit skådespelarnas egen humorklubb som sporadiskt dykt upp på repertoaren när det funnits tid och inspiration till att göra något utöver den ordinarie föreställningsverksamheten. Både planeringsträffar, övningar och EUB-föreställningar har klämts in sena kvällar efter arbetsdagens slut. Det har resulterat i spontana, halvgalna eller helgalna sketcher som fått sin slutliga form först i mötet med publiken.

Plötsligt stod teatern inför en ny situation, föreställning efter föreställning fick ställas in på grund av det rådande pandemiläget och tomrummet i teaterns spelplan och skådespelarnas kalendrar bara växte. Pandemin gav oss ett överflöd av både tid och inspiration, nu behövdes bara ett nytt mål, en ny riktning.

Det kändes som en modig men framför allt väldigt rolig idé när Wasa Teater bad oss skriva Ernst Underbar för STORA scenen. Som en möjlighet att lyfta upp alla konstiga sketcher från källaren till finrummet. Samtidigt ställde det lite mera krav på oss som skribenter och regissörer. Ingen vill stå helt oförberedd inför en fullsatt salong och göra sitt bästa och värsta för att inte tappa ansiktet. Lyckligtvis hade vi tid att förbereda oss.

Vi började med att skriva ner och dela våra sketchidéer med varandra, för när man ges möjlighet att ösa fritt ur sin fatabur kan det som känns kristallklart för en själv, te sig väldigt grumligt för någon annan. Vi blev tvungna att gallra och bearbeta sketcherna tills det endast återstod material med humorpotential. Med humorpotential avser vi situationer och karaktärer som vi tror att blir roligare när skådespelarna får ge liv åt dem och förhoppningsvis ännu roligare i mötet med publiken.

Till slut fick vi en helhet som vi tror att innehåller måttliga doser av salt, surt, sött och beskt. Resultatet blev 19 olika sketcher som ibland har långsökta kopplingar till varandra. Vi hoppas att alla hittar något de tycker är roligt, något osmakligt, något fint och något fult.

 

Hoppas ni får en underbar föreställning,

Manusförfattarna

Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Jakob Johansson

 

Köp biljetter här –>

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här