Två clowner presenterar ögonblick ur Finlands historia under 100 år

Två clowner presenterar ögonblick ur Finlands historia under 100 år

Finlands historia är en föreställning som gestaltas ur clownens perspektiv, berättar dramaturg och regissör Agneta Lindroos.

Om man sovit under historielektionerna, då ska man se

FINLANDS HISTORIA – EN CLOWNFÖRESTÄLLNING

Två clowner presenterar ögonblick ur Finlands historia under 100 år. Berömda och mindre berömda personer, händelser och upptäckter passerar revy. De känsliga och lyhörda clownerna tar sig nu an ryska tiden, självständigheten, Mannerheim, Sibelius, industrialiseringen, Lordis seger och Julgubben. Historien får nytt liv och kommer garanterat aldrig att vara sig lik efter detta. Det är roligt, sorgligt och coolt.

Dramaturg och regissör Agneta Lindroos, vad är pjäsen Finlands historia?
– Finlands historia är en föreställning som gestaltas ur clownens perspektiv. En clown enligt mig är naiv, ärlig och har ett barnsligt sinne, samtidigt som hon är känslig och skör, det vill säga mycket mänsklig. Därför kan man genom clownkonsten ta upp både tunga och lätta ämnen, liksom i Finlands histora. Clownen är ofta sanningen och ifrågasätter det som ingen annan gör. Jag hoppas att föreställningen kommer att vara en underhållande och berörande vandring genom vår historia, och och att den väcker intresse för samhället omkring oss.

Teaterchef Åsa Salvesen, varför Finlands historia?
– För att förstå vår samtid behövs historia. För att kunna blicka framåt behövs historia. Historia ger oss förankring och tidsperspektiv, den är levande och i ständig förändring. Därför är jag speciellt glad över att Wasa Teater inleder Finlands jubileumsår med att erbjuda vår unga publik nedslag i – ja, just det – historia, Finlands historia. I sällskap av våra taggade clowner hoppas jag alla kan få en inkörsport till det som präglat oss och gjort oss till dem vi är idag.
suomifinland100-tunnus_sininen_rgb

 

FINLANDS HISTORIA – en clownföreställning ÄR EN DEL AV PROGRAMMET FÖR FINLANDS 100-ÅRSJUBILEUM ÅR 2017.

 

Turnéföreställning rekommenderad för elever i högstadieåldern och äldre. Skolor erbjuds publikarbete i form av workshops och studiematerial innehållande för- och efterarbete av pjäsen.

 

Finlands historia– en clownföreställning

TEXT: Agneta Lindroos, Tove Qvickström, Susanne Marins
DRAMATURGI OCH REGI: Agneta Lindroos
SCENOGRAFI/DRÄKTER: Anders Karls
LJUD: Tim Stratton, Agneta Lindroos
NYSKRIVEN MUSIK/MUSIKARRANGEMANG: Eero Paalanen
LJUS: Mats Antell
MASK: Anna Vesterback
SKÅDESPELARE: Susanne Marins och Tove Qvickström
SPELTID: ca 80 min, ingen paus
SPELPERIOD: 11.1. -13.5.2017

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här