Ett spännande spelår att vänta på Wasa Teater

Ett spännande spelår att vänta på Wasa Teater

”När vi vänder oss till vår publik för att få veta vad den gärna vill se på teatern är svaret så gott som entydigt: ”vi vill få skratta, spela något roligt!”

Den här önskan tar vi i år på största allvar. Ett tema under spelåret 2016-2017 är humor, att genom våra nyskrivna pjäser såsom ”Pleppo två – vi mårar åpå”, ”Finlands historia” och ”Maskeradmordet” betrakta våra liv både lokalt och i ett mer globalt sammanhang men genom ett komiskt filter. I ”Mor Kurage och hennes barn” och ”Aladdin” är det genomgående temat pengar och penningens betydelse och vad rikedom eller fattigdom gör med oss. Vi har ett spännande år framför oss, välkommen!” – berättar teaterchef Åsa Salvesen.

 

SPELÅRET 2016-2017 PÅ WASA TEATER:


SAGOSTUNDER
FÖR SMÅ OCH STORA BARN
VASALLEN & TURNÉ FRÅN 3.9.2016.

Wasa Teaters populära sagostunder turnerar i Österbotten från och med 3.9. Teaterns teaterpedagog gör dramatiserade sagostunder för barn i åldern 1-10 år, som i första hand riktas till daghem och förskolor.

Det görs också fem öppna föreställningar med tillhörande familjeskoj för barn i sällskap med vuxen på Vasallen, vid Wasa Teater mellan 3.9 och 3.11.

 

OSCAR OCH DEN ROSA TANTEN
VASALLEN OCH TURNÉ FRÅN 8.9.2016

Carola Sarén i sin lovsång till livet. Ett ömsint möte mellan 10-åringen Oscar och sjukhusvolontären, f.d. brottaren Mamma-Rose, med Carola Sarén i alla roller. Vårens föreställning som fortsätter sin turné och sina föreställningar på Vasallen.

Öppna föreställningar på Vasallen 14.9 och 29.10.

MOR KURAGE OCH HENNES BARN
PREMIÄR 24.9.2016 STORA SCENEN

Mor Kurage, är den svenska härens marketenterska. Med sin vagn och sina tre barn följer hon hären och säljer allt som soldaterna behöver. En actionfylld, fysisk, visuell och spännande föreställning i regi av Ulrika Bengts och med nyskriven musik av Peter Hägerstrand.

AV: Bertolt Brecht
REGI: Ulrika Bengts
SCENOGRAFI: Erik Salvesen
MUSIK: Peter Hägerstrand
KOSTYM: Linn Wara*
I ROLLERNA: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Ylva Ekblad, Niklas Groundstroem, Kalle Halmén, Alexander Holmlund, Markus Lytts, Susanne Marins, Tove Qvickström.
SPELTID: ca 2 h 30 min inkl paus
SPELPERIOD: 23.9.2016 – 29.10.2016
Föreställningen textas till svenska och finska från och med 28.9.
WT+: Teatersamtal och öppen repetition 30.8 kl 18, teatermingel med guidningar.

 

KURAGE
Mor Kurage och hennes barn: Markus Lytts, Tove Qvickström, Ylva Ekblad och Alexander Holmlund

 

VI FÅR INTE UPP KOKOSNÖTEN!
TVÅ KONSERTER 5-6.10.2016 STORA SCENEN

En konsert med Erik-André Hvidsten och Evelyn Jons med Povel Ramels kuliga och kluriga krumelurer i ny smällkaramellförpackning!

PLEPPO TVÅ! – VI MÅRAR ÅPÅ!
URPREMIÄR 12.11.2016 STORA SCENEN

Från hejmtraktens kafferum och kyrksalar via storstadens hysteri och ända ut i rymden – PLEPPO TVÅ! är en sprakande samling nyskrivna sketcher i oefterhärmlig pleppoanda, med nya original och välbekanta karaktärer.

AV & MED: Ted Forsström och Kaj Korkea-aho
SPELPERIOD: 11.11.2016 – 25.2.2017

PLEPPO
Pleppo två! – Vi mårar åpå!: Ted Forsström och Kaj Korkea-aho

 

MASKERADMORDET – EN DECKARGÅTA
URPREMIÄR 18.11.2016

Det sker ett mord på en uthyrningsfirma för fest- och maskeraddräkter. Firman har tömts på pengar och ägaren är på väg till närmaste skatteparadis. Någon av de närvarande är mördaren, men vem av dem?

Den här mordgåtan har många lösningar, och innehåller en stor dos improvisation, humor och sång!

TEXT: Arbetsgruppen under ledning av Anna Simberg
REGI: Anna Simberg
SCENOGRAFI/KOSTYM: Linn Wara
I ROLLERNA: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Carla Fri, Markus Lytts, Carola Sarén
SPELPERIOD: 17.11.2016 – 18.2.2017

JULKONSERT MED LYTTS OCH VÄNNER
29.11 – 17.12.2016 STORA SCENEN

Också i år bjuder Markus Lytts in spännande gäster, som tillsammans med honom skapar julstämning med hög mysfaktor. Bland årets gäster finns Sonja Biskop, Mikael Svarvar/Erik Sjöholm och teaterns egna skådespelare. Markus Lytts och hans vänner ackompanjeras av en orkester under ledning av Ralf Nyqvist. Det blir totalt sju konserten under perioden 29.11–17.12.

FINLANDS HISTORIA EN CLOWNFÖRESTÄLLNING
URPREMIÄR 12.1.2017

Clownerna skall hålla en lektion i Finlands historia. De försöker hålla ordning på vikingarna, ryska tiden, självständigheten, Mannerheim, Sibelius, industrialiseringen, Lordis seger och Julgubben. Det är roligt, sorgligt, snabbt, coolt och fräscht – men framförallt är det tidsbrist.

Turnéföreställning för högstadier och andra stadiets utbildningar. Spelas också ett antal föreställningar på Vasallen.

TEXT: Arbetsgruppen
REGI: Agneta Lindroos
SCENOGRAFI/KOSTYM: Anders Karls
I ROLLERNA: Susanne Marins, Tove Qvickström
SPELPERIOD: 12.1.2017 – 13.5.2017
WT+: materialpaket för skolor

 

FORDRINGSÄGARE
7.2 & 8.2 2017 STUDIOSCENEN

GÄSTSPEL FRÅN STRINDBERGS INTIMA TEATER

Fordringsägare är ett triangeldrama om Tekla, hennes ex-man Gustav och hennes nuvarande make Adolf. Det utspelar sig på ett badortshotell. Konflikten i dramat har sin upprinnelse i att

Tekla sårat sin före detta man genom att i sin roman kalla honom idiot.

Gustav uppsöker, utan att röja vem han är, Adolf på hotellet för att spionera på deras äktenskap i syfte att krossa Tekla. Han suggererar Adolf att se Tekla som ”ett lystet kvinnodjur, en vampyr som suger männens själar”. Adolf, som redan är sjuklig, ser sin tillvaro rämna.

I ROLLERNA: Görel Crona, Johan Fagerudd och Johan Hedenberg.

ALADDIN OCH DEN MAGISKA LAMPAN
PREMIÄR 15.3.2017

Någonstans i Österlandet på en fattig bakgata leker den sorglösa Aladdin. Varför arbeta när man får allt man drömmer om med hjälp av magi?! ”Ge mig ett palats prytt av guld och ädelstenar!” ”Ska bli, herre”, svarar genast lampans ande. Wasa Teaters ”Aladdin och den magiska lampan” utgår från sagan i ”Tusen och en natt”, och blir en föreställning fylld av fart, musik, humor och mystik.

REGI: Åsa Salvesen
TEXT: Anna Simberg
SCENOGRAFI: Erik Salvesen
MUSIK: Markus Fagerudd
KOSTYM: Sofia Pantouvaki
RÖRELSE: Agneta Lindroos
SPELPERIOD: 14.3.2017 – 13.5.2017
WT+: materialpaket och familjelördagar
Rekommenderas från 7år.

HUMORGRUPPEN KAJ
18.3 | 24.3 |25.3 2017 STORA SCENEN

Den här gången återvänder pojkspolingarna i triumf med en pinfärsk skiva i bagaget och en nyskriven show på släp. Det blir musik, dans, komik och en massa annat av KAJ.

Kom ut och se österbottnisk humor med extra allt.

ÖZZ NÛJEN ÄR RIKARD III
25 & 26.4.2017 STORA SCENEN

Gästspel Riksteatern

Vägen mot kungakronan fylls av politiska missgrepp, uppror och intriger i ett blodigt familjedrama. Vad händer med makten, vem har makten och var är du när makten kontrollerar allt och alla? Se Özz Nûjen göra alla roller i det klassiska dramat Rikard III, fritt efter William Shakespeare.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här