Hösten på Stora scen inleds med Tårtljus, en gripande dramakomedi som följer Stinas liv från 17 till 107 års ålder, med Tove Qvickström i huvudrollen. Föreställningen utspelar sig under 90 födelsedagar där gästerna varierar men där hon alltid bakar samma kaka. Doften av nybakt lär sprida sig i salongen, senast i slutet av pjäsen när kakan blir klar. Utforskningen av livets förändringar och val levereras på 90 minuter, i en totalupplevelse där ingen lämnar scenen.
I november kommer Wasa Teater för första gången på sjutton år erbjuda en julpjäs. Den spelas från 15.11 till trettondagen. Föreställningen Snöfall baserar sig på NRKs julkalender med samma namn. Det är en fantastisk berättelse om att hitta hem och sammanhang med allt man kan önska sig till jul. I produktionen medverkar hela Wasa Teaters ensemble förstärkt av gästande skådespelare och totalt tolv österbottniska barn i alternerande grupper.
– Vi har ett väldigt samarbetsinriktat spelår framför oss med pjäser från Kanada, Sverige, Norge & Vasa. Teaterns uppgift är att undersöka vad ett människoliv kan vara och genom de här pjäserna gör vi just det, säger teaterchef Ann-Luise Bertell.
Spelåret inleds traditionsenligt med en turné riktad till daghemmen i Österbotten. Turnén är ett samarbete med Dialog – Ett dramapedagogiskt resurscenter och riktar sig till 1–5 åringar. I Leka saga
får barnen först ta del av Pims berättelse för att sedan själva fysiskt stiga in i sagoboken.
För den vuxna publiken i Wasa Teaters region erbjuds under hösten en turné i samarbete med Klockriketeatern. BELLMAN – Är jag född så vill jag lefva! är en musikteaterföreställning baserad den svenska sångaren och poeten Carl Michael Bellmans liv och verk. Föreställningen är en eloge till det svenska språket och en upplevelse fylld av iver, längtan och drömmar.
Musikal av tre teatrar
1936 slog Sally Salminen igenom med romanen Katrina, en berättelse om en österbottnisk kvinna som reser iväg för att söka ett nytt liv som sjömanshustru. Musikalen Katrina som spelas på Wasa Teater är resultatet av ett samarbete med Åbo Svenska Teater och Lilla Teatern där föreställningen redan haft premiär. Katrinas berättelse framförs av Emma Klingenberg tillsammans med tre av Finlands främsta folkmusiker. Föreställningen, som regisseras av Jakob Höglund, spelas på Wasa Teater endast i januari 2025.
Wasa Teaters skådespelare Tove Qvickström gör debut på teatern som manusförfattare till monologen Vila kan man göra i graven. Föreställningen, som delvis är självbiografisk, riktar sig till vuxna mitt i livet och till dem som har kommit ut på andra sidan. Förställningen spelas på Vasallen & på turné.
Spelåret avslutas med föreställningen Buster Keaton på månens baksida som hade urpremiär på Unga Klara i Stockholm. Pjäsförfattaren Gunilla Linn Persson har tagit avstamp i en verklig och dysfunktionell familj. Buster Keaton var barnakrobaten som lojalt ställde upp på sina föräldrars cirkus – där fick han spela det olydiga barnet, det som for som en trasdocka över scenen. Det är föreställning om hur det finns en väg ut ur utsattheten, och den vägen stavas drömmar och fantasi. Den hyllar barnet lika mycket som teaterkonsten. Produktionen produceras i samarbete med Unga Scenkompaniet.
– Teatern och kulturen är en positiv kraft i vårt samhälle, som ger oss hopp, gemenskap, nya idéer och förståelse. Vi ser med oro på de nedskärningar som regeringen planerar. Kulturen är en investering i folkhälsan, demokratin och resiliensen, säger Bertell.