Carola Sarén och Thomas Lundin turnerar med komiskt skilsmässodrama 

Carola Sarén och Thomas Lundin turnerar med komiskt skilsmässodrama 

Kristina Lugns pjäs Rut & Ragnar får sin Finlandspremiär i Ann-Luise Bertells regi, när skådespelarna Carola Sarén och Thomas Lundin tar den roande och berörande texten på turné i Österbotten och Svenskfinland. 

Kristina Lugn var en av Sveriges mest lästa poeter. Hon var också en framstående dramatiker, och hennes pjäser har spelats på teatrar runt om i Norden. Det utmärkande för hennes föreställningar är framför allt hennes unika sätt att leka med språket. Hon hade en förmåga att belysa livets olika skeden med ömsom humoristiska beskrivningar, ömsom dräpande svarta repliker. År 2006 valdes hon in som ledamot i Svenska Akademien, på stol nummer 14.
I Finland har publiken bland annat kunna se hennes pjäs Idlaflickorna i minst två olika uppsättningar. Också pjäsen Tant Blomma har spelats. Däremot har den komiska, och mörkt poetiska föreställningen Rut och Ragnar aldrig tidigare spelat i Finland. Föreställningen har finlandspremiär den 1.11 på Wasa Teater. Förutom föreställningar på teaterns mindre scen Vasallen, kommer föreställningen också att turnera till olika scener i Österbotten och övriga Svenskfinland. 

– Vi ser fram emot att låta publiken se Carola Sarén och Thomas Lundin ta sig den läckra utmaning som detta verk är, säger Ann-Luise Bertell. 

Rut och Ragnar är en absurd och rolig skilsmässoföreställning som har fångat publikens hjärtan i flera decennier. Pjäsen handlar om ett par som efter 33 år tillsammans bestämmer sig för att skiljas, och inleda svekmånad. Men det är inte bara en vanlig skilsmässa – genom bitande sarkasm och vassa formuleringar leder Kristina Lugns text oss genom existentiella frågor om livet och döden. 

Carola Sarén och Thomas Lundin erbjuder en upplevelse som både berör och utmanar. I Rut och Ragnar utforskar de på ett rappt, poetiskt och humoristiskt sätt de grundläggande frågorna om att vara människa. Rut & Ragnar är en skickligt skriven pjäs om de utmaningar som följer med ett långt och intimt förhållande. 

Turné  

17.11 Jakobstad, Svenska Gården
18.11 Karleby, Jungsborg
23.11 Närpes, Frans Henriksonssalen
1.12 Vörå, preliminärt bokat
2.12 Korsnäs, Taklax UF
8.12 Sundom, Sundom UF
17.1 Åbo, Åbo Svenska Teater
18.1 Björneborg, Privat tillställning
20.1 Nykarleby, Scala

(Turnén kan ännu kompletteras med nya orter och datum)

Mer info och pressfoton här.

Dina kontakter

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här