Renovering, 100-årsjubileum och lyrisk publik – så var vårt 2019

Renovering, 100-årsjubileum och lyrisk publik – så var vårt 2019

Under 2019 hann vi med många fina föreställningar, en renovering och ett 100-årsjubileum.

Wasa Teater har ett annorlunda år bakom sig. 2019 präglades av renovering, utlokaliserad verksamhet, ibruktagande av ett nyrenoverat teaterhus, nya arbetssätt med repertoarteater, 100-årsjubileum och hyllade föreställningar!

Under våren 2019, när renoveringen var i full gång, erbjöd Wasa Teater två produktioner. Gambämark spelade de sista föreställningarna på Ritz för 3635 personer och familjeföreställningen LasseMajas Detektivbyrå spelades vid Smedsby UF. Intresset för LasseMaja var stort genast från starten, föreställningarna var så gott som slutsålda under hela spelperioden, och samlade totalt 9065 åskådare.

Renovering parallellt med premiärer

Renoveringen av teatern fortsatte under hösten och jubileumsåret inleddes sjätte september med daghemsturnén Sagan om den lilla farbrorn, i regi av Agneta Lindroos. Sagan om den lilla farbrorn spelade 67 föreställningar för 5000 barn och vuxna. Jubileumsårets andra premiär var en monolog av William Shakespeare och Lina Ekblad, Feta kungar och fattiga riddare. Föreställningen spelade fyra gånger under hösten för 100 personer.

100-årsjubileumsmusikalen Spelman på taket, i regi av Markus Virta, var höstens tredje premiär. Musikalen nådde under hösten 2019 en publik på 10 500 personer. Spelman på taket fortsätter att spela fram till den 28 mars.

Den nyskrivna föreställningen Bomullsängeln, i regi av Ulrika Bengts, hade 12 föreställningar fram till årsskiftet och 2100 åskådare. Bomullsängelns spelperiod sträcker sig fram till maj 2020.

I slutet av året erbjöds två julkonserter av Sent i advent, med konceptet show and dinner, i samarbete med Thomas Lundin och Bock’s Ernst Salonger.

Gästspel och ett aktivt publikarbete

Utöver Wasa Teaters egna produktioner har studentteater Rampen och Teater Grus Grus gästspelat på Vasallen med föreställningarna Sylvi och Evangeliet enligt Lasarus.

Förutom föreställningsverksamheten har teaterpedagogerna genom olika tjänster nått ut till en stor kundgrupp som tagit del av guidningar, evenemang, sagostunder, familjelördagar och workshopar knutna till teaterns produktioner men också utbildningstillfällen och föreläsningar som skräddarsytts för olika företagskunders behov.

 

Wasa Teater hade på grund av renoveringen en begränsad föreställningsverksamhet under året. Under 2019 såg ca 30 000 personer någon av de 216 teaterföreställningar som spelades på Wasa Teater (År 2018 41 000 personer och 237 föreställningar). Ett aktivt publikarbete nådde ut till nästan 10 000 personer. Totalt har Wasa Teater under 2019 haft ca 40 000 kunder.

Spelman på taket. Johan Aspelin, Tove Qviskström, Jonas Bergqvist, Mats Holmqvist, Thomas Lundin, Carola Sarén. Foto Frank A. Unger

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här