WTs dramaturg Anna Simberg tilldelades årets dramaturgpris

WTs dramaturg Anna Simberg tilldelades årets dramaturgpris

”En företagsam och kreativ eldsjäl på det finländska teaterfältet.”

Anna Simberg har jobbat som dramaturg på Wasa Teater sedan hösten 2015. Måndagen 8 september tilldelades Anna årets dramaturgpris under Thalia-galan i Helsingfors.

På Wasa Teater har Anna Simberg bland annat översatt pjäserna VIT och Den första dagen och skrivit manus till Aladdin och den magiska lampan och Maskeradmordet.

I prismotiveringarna sägs:

Under sin långa och mångsidiga karriär som dramaturg och dramatiker har Anna Simberg varit en företagsam och kreativ eldsjäl på det finländska teaterfältet. I sitt arbete på bl.a. Wasa teater har hon agerat som ett ovärderligt konstnärligt stöd i skaparprocess efter skaparprocess, med ett säkert dramaturgiskt öga och en djup förståelse för teaterns villkor samt publikens behov. Via bl.a. sin mångåriga verksamhet inom dramatikerorganisationen Labbet r.f. har hon på ett ambitiöst och betydande sätt bidragit till den finlandssvenska dramatikens utveckling.

Genom sitt initiativrika engagemang för jämställdhetsfrågor och sina kraftansträngningar för att skapa en tryggare och öppnare arbetskultur har Simberg lämnat ett omfattande, värdefullt och långvarigt avtryck på hela det finländska teaterfältet. Det är med en stor glädje och ära som Finlands teaterregissörer och dramaturger härmed överräcker denna utmärkelse till dramaturgen Anna Simberg.

Hur känns det?

Oj, va det känns fint! Det var jättestort. Det kändes mycket fint att stå där och ta emot priset. Jag vill säga att dramaturger behövs på teatrar. De minskar hela tiden. Finns det ingen dramaturg finns det ingen som granskar att texter fungerar, vilket är oerhört viktigt på teatrar.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här