Utmaningen med att skapa 47 karaktärer

Pia Enroth prövar hur en av dräkterna sitter på skådespelaren Maria Udd.

Utmaningen med att skapa 47 karaktärer

Pia Enroth, scenograf och dräktdesigner berättar om det analoga arbetet inför urpremiären av Solchanser av Johan Fagerudd & Siri Fagerudd. Och hur har Marc Chagalls konst påverkat utformingen av föreställingens dräkter och scenografi? 

Enroth berättar att scenografin har två huvudsakliga spår. Dels en realistisk med hög  igenkänningsfaktor, dels en mera drömsk fantasivärld. Också i den mer magiska världen spelas det vardagliga situationer, men känslan ska vara annorlunda. Här är färgvärlden, enligt Enroth, en starkt bidragande faktor. Den syns bland annat i ett 32 kvadratmeter stort konsertverk som fungerar som föreställningen huvudsakliga fond.  

– Jag har gjort skissen, den är stor som ett vykort, beskriver Pia Enroth. Men det är Jeremy (teaterns snickarmästare) och Kevin (praktikant) som målar det stora konstverket. Jag tycker om att jobba analogt. Skissen är målad med färgpennor. Därför vill jag att bakväggen skall målas med färg, framom att beställa ett tryck eller jobba med projektioner.  

Läs hela intervjun här.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här