#NOFILTER TURNERAR I HÖGSTADIER OCH ANDRA STADIETS SKOLOR UNDER VÅREN 2020
Alexandra är 17 år och har varit känd som influencern AleXis sedan hon slog igenom genom att streama från sin mormors begravning. Hundratusentals följare har sett henne växa upp och få status, pengar och makt. Utan filter delar hon med sig av sitt liv och av sina åsikter, uppbackad av bolaget Eternal Entertainment och med ett öga på följarantalet. Livet i den digitala världen snurrar fort och sanningen om AleXis lever sitt eget liv. Samtidigt som det är något som skaver allt mera. Vem är det egentligen som följer vem? Och vem är Brighteyes? Är det här nåt prank?
#NOFILTER är ett Teater i Undervisningen-program som behandlar teman som makt, påverkan, sanning och yttrandefrihet på internet och IRL. Eleverna bjuds in som liveföljare vid inspelningen av AleXis show. Genom att uppleva Eternal Entertainment-världen inifrån kan eleverna reflektera kring tematiken och se på bekanta fenomen med nya ögon. Målet är att de ska kunna göra medvetna och självständiga val när det gäller hur de förhåller sig till internet och sociala medier.
Regissör Agneta Lindroos, vad är #nofilter?
Föreställningen är ett Teater i Undervisningen-program, där publiken får ta en aktiv roll och skådespelarna även har ett pedagogiskt uppdrag. Föreställningen kommer inte med färdiga sanningar, målet är att väcka frågor kring aktuella teman som är förankrade i läroplanen. Just det här TIU-programmet ska väcka tankar och initiera diskussioner kring makt, påverkan, sanningar, konsekvenser och yttrandefrihet på nätet.
Om TIU
Teater i Undervisningen är en didaktisk teaterform där publiken är medverkande, inte enbart åskådare. Genom att vara en del av historien får publiken möjlighet att uttrycka åsikter och känslor samt reflektera kring tematiken i TIU-programmet. Målsättningen är att kombinera teaterkonst och lärande samt att väcka frågor och nyfikenhet kring tematiken. Frågeställningar som tas upp i föreställningen är, vad gör unga på nätet? Vad är sant och verkligt på och utanför nätet? Hur kommunicerar vi på nätet? Vilket intryck och avtryck gör vi på nätet? Vem är jag i den digitala världen och vem är jag utanför? Var går gränsen för vad man får göra på nätet?
Kopplingar till läroplanen
Inom grundskolans läroplan ingår digital kompetens som en mångsidig kompetens. I den grundläggande utbildningen ska alla elever ha möjligheter att utveckla sin digitala kompetens och det är en viktig medborgarfärdighet. Eleverna ska lära sig att använda digitala verktyg på ett tryggt och etiskt hållbart sätt.
Teaterpedagog Nina Dahl-Tallgren, vad får skolorna och föreningar som bokar en föreställning?
Alla skolor som bokar föreställningen får en kunskapsbok som är en del av helhetsupplevelsen, läroprocessen. Kunskapsboken innehåller ett för- och efterarbete till TIU programmet och sker i klassrummet med pedagogen. Vill pedagogen ha hjälp med att omsätta övningarna kan teaterpedagogen hålla workshop på skolorna. Spelas föreställningen för t.ex. en föräldraförening finns det möjlighet att ordna ett teatersamtal efter föreställningen, under ledning av teaterpedagogen.
#NOFILTER
Urpremiär 19.2.2020
DRAMATIKER: Lina Teir
TEATERPEDAGOG: Nina Dahl-Tallgren
REGI: Agneta Lindroos
SCENOGRAFI & KOSTYM: Elias Kahn
VIDEOPRODUKTION: Klosse Vistbacka
MASK OCH PERUK: Anna Vesterback
SKÅDESPELARE: Wilhelm Grotenfelt, Jakob Johansson, Susanne Marins
FÖRESTÄLLNINGSTEKNIKER: Conny Kulla
Pjäsen #nofilter är ett Teater i Undervisningen-program, en turnéföreställning för ungdomar i årskurserna 7-9 och andra stadiet. Föreställningen kan också spelas för föräldrar, Hem o skola-föreningar och tillfällen där vuxna och ungdomar är samlade tillsammans.