Finansministeriets budgetförslag, som publicerades den 9 augusti blev en kalldusch för det finländska scenkonstfältet. Finansministeriet föreslår att finansieringen för etablerade professionella teatrar minskas med upp till 13 %, vilket är förhållandevis en betydligt större minskning än på många andra områden.
– Allmänheten och beslutsfattarna kanske inte förstår omfattningen av nedskärningarna, men teaterverksamheten i Finland i sin nuvarande form är i fara att försvinna om de planerade nedskärningarna genomförs, säger Ritva Viljanen, styrelseordförande för Finlands Teatrar rf.
Överdrivna nedskärningar i statsbidragen för teater, dans och cirkus kan i värsta fall leda till nedläggning och konkurs för flera professionella teatrar. Nedskärningarna skulle också leda till en försvagning av teatersektorn, ökad arbetslöshet, minskat utbud av barn- och ungdomsteater, ett hot mot utvecklingen av inhemsk dramatik och ett slut på internationella samarbeten.
De föreslagna nedskärningarna är en del av ett besparingspaket som beslutades i samband med rambeslutet, där det fastställdes att undervisnings- och kulturministeriets statsbidrag ska minskas med ytterligare 50 miljoner euro år 2025. Av denna summa har finansministeriet öronmärkt 60 % till nedskärningar från kultursektorn, trots att kulturens andel av ministeriets hela budget endast är cirka 7 %.
Nedskärningarna för 2025 är dock bara början: regeringen planerar omfattande nedskärningar även för 2026.
Nedskärningar påverkar också regionalekonomin
Vi finländare är ett teaterälskande folk. Professionellt utförd scenkonst – teater, dans, cirkus och opera – lockar årligen 3–4 miljoner besökare.
Teatrar och andra aktörer inom scenkonsten är en central del av näringslivet i hela landet och deras verksamhet har positiva ekonomiska effekter. De nedskärningar som Finansministeriet föreslår skulle därför även drabba närliggande näringsgrenar.
– Teatrar fungerar ofta som dragplåster i sina lokalsamhällen, då även restaurang-, turist- och transporttjänster drar nytta av teaterverksamheten. Nedskärningarna i teatrarnas finansiering skulle ha omfattande spridningseffekter, säger Kaisa Paavolainen, verkställande direktör för Finlands Teatrar rf.
Det landsomfattande nätverket av professionella teatrar i Finland gör det möjligt för publiken att uppleva högkvalitativa konstupplevelser runt om i landet. Teatrarna når ofta publik långt utanför sin egen stads gränser. Med de föreslagna nedskärningarna riskerar vi att få områden i Finland där professionell teater inte längre är tillgänglig.
– Kajana stadsteater, som fungerar som en regional teater, turnerar årligen i 38 kommuner i Kajanaland och Norra Österbotten. Denna verksamhet blir dock omöjlig att fortsätta i samma omfattning om de föreslagna nedskärningarna genomförs, säger Anni Mikkelsson, chef för Kajana stadsteater.
Kultur är en del av den mentala beredskapen
Finsk teater, dans och cirkus spelar en viktig roll för att stärka nationens identitet och stabilitet. I osäkra tider är det särskilt viktigt att värna om kulturen, som är en del av finländarnas mentala beredskap. Konst möjliggör nytt tänkande och driver vårt samhälle framåt.
Finsk teater skapas bara i Finland. Finlands Teatrar rf vädjar nu till beslutsfattarna att de allt för stora nedskärningarna i teatrarnas finansiering ska dras tillbaka eller göras proportionerligt rimliga. Allmänheten kan stödja teatrarna genom att njuta av de fantastiska föreställningar som erbjuds när spelperioden återigen drar igång.
För mer information:
Kaisa Paavolainen, verkställande direktör
Finlands Teatrar rf
tfn 040-5180698
Ritva Viljanen, styrelseordförande
Finlands Teatrar rf
tfn 050 563 5710