Lilli Sukula-Lindblom firar 40 år på scenen

Lilli Sukula-Lindblom firar 40 år på scenen

Lilli Sukula-Lindbloms teaterresa inleddes år 1979 vid Teaterhögskolan i Helsingfors, och det markerade början på en livslång kärlek till konsten, teatern och människan. Genom åren har hon finslipat sina färdigheter och
vistades som Fulbright-stipendiat i New York och var inbjuden av New York University’s Experimental Theatre Wing samt Big Apple Circus Clown Care Unit. Under den här perioden hämtade hon kunskap om sjukhusclownverksamhet till Finland, och den sjukhusclown-verksamhet som Lilli var med och grundade är nu sedan drygt 20 år etablerad på alla Finlands universitetssjukhus.

Ett annat anmärkningsvärt projekt i Lillis brokiga teaterkarriär är Sol i minnet. Målet var att skapa en modell för vårdare inom personcentrerad vård, med fokus på demenssjuka. Startskottet till projektet, var att en av
Lillis vänninor, mitt i livet, insjuknade i en minnessjukdom. Projektet utmynnade i boken Sol i minnet i vårdkonsten.
Vikten av att försvara den lilla människan På scenen har hon gjort otaliga minnesvärda framträdanden. Sedan 1983 har hon förgyllt teaterscenerna och trollbundit publiken med sina tolkningar. Många personporträtt av människor som funnit på riktigt.

– Det har varit viktigt för mig att försvara den lilla människan, och porträttera sådana som funnits i verkligheten, som Maria Åkerblom i Sanningens ljus, Karin Boye i Lilla Boye och Helen Keller i Miraklet, säger Lilli.

Bland hennes skådespelaruppdrag kan också nämnas Anja, i Körsbärsträdgården på Lilla Teatern och Dorinne i Molieres Tartuffe Ruth Steiner i Ditt Livs historia på Svenska Teatern. Många känner också igen hennes röst från den japanska animerade tv-serien I Mumindalen där hon spelade Lilla My.
År 2012 utsåg Suomen Näyttelijäliitto/Finlands Skådespelarförbund Lilli till årets skådespelare. Detta spelår markerar 40 år sedan hennes debut på den professionella scenen, och hon får motta stående ovationer i rollen som Maria den äldre i musikalen Vänd om min längtan där hon enligt recensenterna ömsint och trovärdigt gestaltar en dement Maria som får besök av den hon saknat hela livet.

Lilli Sukula-Lindblom, Isa Lindgren-Backman Foto: Frank A. Unger

Jubileumsföreställning 13.1.2024

Lilli Sukula-Lindbloms 40 år på scenen uppmärksammas med en jubileumsföreställning av Vänd om min längtan på Wasa Teater, lördagen den 13.1.2024 klockan 16:00.

– Vi har valt att låta föreställningen inledas på eftermiddagen klockan 16, så att besökare från olika orter ska ha så lätt som möjligt att delta. Vi är glada att Lilli ville ta sig an rollen som Maria den äldre, hon gör det trovärdigt
och med precision, säger teaterchef Ann-Luise Bertell

Vänd om min längtan har hyllats av såväl pressen som publiken. Hittills har varje föreställning mötts av en berörd och jublande publik.

– Allt har en båge. Jag började som primadonna på Lilla Teatern, nu får jag spela en gammal minnessjuk dam.
Ifall det här är min sista roll, är jag otroligt stolt över att det är just den här.

 

Köp biljetter till föreställningen här.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här