Finland 100-år firas på Wasa Teater

Finland 100-år firas på Wasa Teater

Snart firar vi ett hundraårigt Finland! Under hela 2017 kommer Wasa Teater att ha pjäser på sin repertoar som ur olika synvinklar lyfter fram de influenser som historiskt påverkat vårt land och gjort oss till dem vi är idag.

Det blir ett spännande år med nyfikna clowner som tar sig igenom Finlands historia, en hejdlöst rolig IKEA-musikal som med glimten i ögat betraktar det svenska arvet i oss och en nyskriven pjäs om dagens Finland. Grattis Finland! – hälsar teaterchef Åsa Salvesen

Sisu, Kekkonen och Lordi

SISU, KEKKONEN OCH LORDI – en clownföreställning om Finlands historia.

Jubileumsåret inleds med en turnéföreställning riktat till högstadier och andra stadiets skolor. SISU, KEKKONEN OCH LORDI – en clownföreställning om Finlands historia. Premiär blir det 12.2.2017 och den spelas till 13.5.2017.

Clownerna skall hålla en lektion i Finlands historia. De försöker hålla ordning på vikingarna, ryska tiden, självständigheten, Mannerheim, Sibelius, industrialiseringen, Lordis seger och Julgubben. Det inte är så enkelt för clownerna att undervisa när de inser att de skolkat från historielektionerna i gymnasiet och fokuserat på att skicka kärleksbrev till klasskompisen på timmarna i högstadiet?! ”Ah. Vi får helt enkelt ta det från början”, säger Sisu och öppnar historieboken på sidan ett. ”Finlands historia – vändpunkter och utvecklingslinjer”. Sisu funderar… ”Vart ska jag vända? … Var är Finland 2017? I förändring? …”

I rasande fart vandrar clownerna genom historien. Det är roligt, sorgligt, snabbt, coolt och fräscht – men framförallt är det tidsbrist. Snart ringer skolklockan och clownerna har inte kommit längre än till de olympiska spelen 1952!
”Hur ska vi hinna instagramma allt det här?”, utropar Sisu.

Ingvar! – En musikalisk möbelsaga

INGVAR_WEBBBILD-1024x723

Den andra jubileumspjäsen med premiär 9 september 2017 blir INGVAR! – en musikalisk möbelsaga. INGVAR! är en musikal som kärleksfullt hyllar och driver med såväl den svenska självbilden som Ingvar Kamprads livsverk IKEA. Sju sjungande skådespelare och två musiker bjuder på en fartfylld och rolig föreställning med fiffig humor och roliga rim. Det bjuds på en svängig blandning av svenska folkvisor, psalmer, jazz och hambo. Kängor ges till höger och vänster till landet lagom. Den svenska jantelagen, folkmusiken, folkdansen, Pippi, Emil, Nobel och våra röda stugor får sig alla en omgång!

– Jag ser föreställningen som ett inlägg i debatten om vart världen är på väg. Den värld som blir mer och mer sekulariserad och där vår nya religion är kapitalismen, vi tillber vinst och kvartalsrapporterna nuförtiden istället för en religion. Föreställningen är genomkomponerad och fartfylld och kommer ha ett högt tempo med mycket rörelse och dans. Det ska bli väldigt intressant att se hur en drift med svenskheten går hem i Österbotten, den svenskaste delen av Finland, och speciellt 2017 då Finland fyller jämt! – säger regissören Markus Virta.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här