Då var det vi finländare som var invandrare

Då var det vi finländare som var invandrare

Vänd om min längtan är en ny nordisk musikal som kombinerar det österbottniskt jordnära med känslan från de stora musikalscenerna. Musikalen är en kärleksfull hyllning till alla som reste och de som inte vågade resa, till bröderna och mammorna, till papporna som dog för tidigt. Till alla dem som önskat att de kunnat vända om sin längtan.

Musikalen baserar sig på romanen med samma namn, skriven av författaren och teaterchefen Ann-Luise Bertell. Idén att skapa en helt ny musikal föddes under ett samtal mellan Bertell och musikern och låtskrivaren Thomas Enroth. Thomas melodier ger en helt ny dimension till den gripande historien om Maria Alina som reser över havet, i hopp om att hitta ett bättre liv men i stället tvingas göra ett val som ingen människa borde behöva göra.

– För bara några generationer sedan var det vi finländare som var invandrare och sökte oss till andra länder. Att jag har träffat personer som gjort denna resa, berättar något om hur nära nutid detta har hänt, berättar Bertell.

Nordiskt team med internationell erfarenhet

Alla låttexter i musikalen är skrivna av Åsa Jinder, som bland annat är artist, kompositör och riksspelman. Hon har dels använt sig av rader ur romanen, dels på ett fint sätt anammat Bertells poetiska stil. Orkestern består av sju musiker, som ibland får sträcka sig till sitt yttersta för att få med alla noter i partituret. Arrangemangen är gjorda av kompositören Nils-Petter Ankarblom som främst jobbat med musikal både i Norden och på Broadway, men som också skapat arrangemang för flera av Nordens största artister.
Föreställningen regisseras av norrmannen Erik-André Hvidsten, som tidigare oftast har stått på scen som skådespelare och sångare.

– Våra teatrar har länge importerat de storslagna musikalupplevelserna från USA. Jag tycker det är underbart att vi i detta samarbete nu kan berätta en nordisk emigranthistoria i en egen musikal av samma kaliber, säger Hvidsten.

Både egna skådespelare och gästande artister

Maria Alina gestaltas i alla föreställningar av både Sarah Nedergård och Lilli Sukula-Lindblom. Dessutom medverkar Wasa Teaters skådespelare: Markus Lytts, Maria Udd och Carola Sarén samt gästerna Thomas Lundin, Filip Ohls, Isa Lindgren-Backman, Jon Henriksen och Ester Rudnäs. Orkestern leds av kapellmästare Ralf Nyqvist.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här