Variationen är det bästa med turnélivet

Variationen är det bästa med turnélivet

Vi följde med vår turnéföreställning Världen är så stor till Borgaregatans skola.

Jan Fröjdö, Wasa Teaters marknadsföringschef, följde med turnéproduktionen Världen är så stor när teamet körde till och byggde upp föreställningen på Borgaregatans skola i Vasa. Det är skådespelarna Johan Aspelin, Nina Dahl-Tallgren och Tove Qvickström som kör, bygger, medverkar i föreställningen, river och packar ihop. Just den här dagen spelas den tionde föreställningen.

Hur ser en vanlig turnédag ut?

Tove bär in saker från bilen.

En vanlig turnédag börjar med att skådespelarna samlas vid teatern. Ifall föreställningskläderna har fixats eller tvättats så börjas dagen med att hämta kläderna från syateljén. Sedan sätter de sig i bilen och kör mot spelplatsen, den skola som står i turnéplanen. I bilen brukar de först fråga varandra hur läget är idag och fråga så alla mår bra.

När de närmar sig spelplatsen ringer de skolan och dubbelkollar så allting stämmer enligt turnéplanen, var de ska parkera och hur de ska bära in alla saker. När de sedan burit in alla saker så börjar bygget. Man märker att de har helt på klart vem som sköter vad, Johan ansvarar för det tekniska och ser till att allting fungerar. Nina och Tove ställer i ordning allt det övriga som ska finnas i gymnastiksalen.

Om de hinner har de en matpaus innan föreställningen, annars blir det efteråt. Emellanåt bjuder också skolorna på mat. Efter föreställningen packas alla grejer ihop och in i bilen och sen kör de hemåt. I bilen på vägen mot teatern blir oftast diskussion om hur dagens föreställning har varit.

Vad är det bästa med att vara ute på turné?

Man vet aldrig vad man möter och man vet aldrig hur det kommer att fungera, säger teaterpedagogen Nina Dahl-Tallgren som agerar skådespelare i denna produktion. Det finns en spänning i att hela tiden spela på nya ställen där man aldrig riktigt vet hur det kommer att fungera.

Johan ansvarar för det tekniska.

Föreställningen Världen är så stor är inte en vanlig föreställning. Föreställningen har ett interaktivt utgångsläge där eleverna aktivt agerar under föreställningen och får sätta sig in i hur det är att vara flyktingbarn.

Varje föreställning är så speciell och eleverna reagerar så olika på alla ställen, det är speciellt roligt att turnera med denna föreställning, säger Tove Qvickström. Det är en ny föreställningen varje gång. Eftersom barnen påverkar handlingen vet vi aldrig vart föreställningen för oss när vi kör igång.

Det att vi trivs bra ihop som gäng spelar också stor roll när man är ute på turné, konstaterar Johan Aspelin. Vi sitter en hel del kilometrar tillsammans i bilen och utbytet vi har av varandra ger oss mycket under dagarna när vi jobbar så nära varandra.

I den här föreställningen har vi möjlighet att diskutera och reflektera med eleverna efteråt, och det är roligt. Man får höra alla möjliga kommentarer, som en sa en gång: ”det kändes faktiskt som om det skulle ha varit på riktigt!”, berättar Tove. Det tyder på att eleven verkligen gått med i spelet och rakt in i fiktionen.

Alla får hjälpa till med vissa saker.

En bra sak är vårt lilla turnékök, konstaterar de alla tillsammans. De har en mikrovågsugn och en kaffekokare nerpackat i en låda och de är flitigt i användning.

Finns det något som är tungt med turnerandet?

När det är riktigt tidigt på morgonen som vi ska iväg, konstaterar Nina.

Körandet i sig är inte tungt, säger Johan, som alltid kör. Det är kanske då ifall man kör fel och är osäker på vart man ska och var man ska parkera. För mig är det tyngsta kanske oron att allt det tekniska ska fungera, att allting är i skick när man plockat fram alla grejer. Men jag älskar att köra bil annars, så det går fint, säger Johan vidare.

Höstmörkret är tungt. Det är förstås inte så roligt att köra längs vägar i mörker och halka, men jag är glad att Johan kör, konstaterar Tove. Jag sitter gärna bredvid.

Tove, Johan och Nina turnerar i hela Svenskfinland under hösten 2018. Några lediga datum finns fortfarande, ta kontakt för mera information .

En del kvar av byggandet ännu, en hel del saker att hålla reda på.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här