Stasi

Stasi

Om något så är ju Berlin verkligen en historisk plats, så mycket har hänt här, det är inte ens ”bara” Hitler, utan sen kom hela muren och öst och väst, och stasi som hade sina spioner som t.om var mångfalt fler än gestapo. (Här kommer en lång parentes: En del av oss var på en […]

Om något så är ju Berlin verkligen en historisk plats, så mycket har hänt här, det är inte ens ”bara” Hitler, utan sen kom hela muren och öst och väst, och stasi som hade sina spioner som t.om var mångfalt fler än gestapo.
(Här kommer en lång parentes: En del av oss var på en guidad tur till Stasi fängelset i helgen, och enda möjligheten för mig att se det var att jag själv tog barnen med. Så vi får hoppas att stackarna inte blev traumatiserade av att tvingas med till fängelset.. Det gick ju sådär semi-bra, guidningen var jätteintressant, men det var fruktansvärt hett och jag bar en ålande mask på ryggen och en uttråkad i handen som naturligtvis skulle på toaletten just som vår grupp gick in i huvudbyggnaden, vilket resulterade i att vi inte hittade vår grupp efter toalettbesöket, så det blev en lång glasspaus innan vi hittade gruppen igen. Bl.a berättade guiden om hur många spioner stasi hade anställda men det minns jag ju inte p.g.a att uppmärksamheten var lite delad, jag minns bara att det to.m var fler än Hitler hade. Och det är alldeles fruktansvärt hur många oskyldiga människor som torterades och satt i ett omänskligt fängelse bara för att Människan kan vara grym. Och jag fattar inte, att det idag kan finnas rasister och nynazister, skäms skäms skäms på er. )
Slutresultatet av detta: Besök Stasi-fängelset, men om möjligt -gärna utan barn.

ps. Se filmen ”das leben der anderen” om du inte har sett den, den är grymt bra!

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här