Rösten bakom kulisserna

Rösten bakom kulisserna

Om ni har besökt Wasa teater under de senaste fyra åren, så har ni hört hans trygga röst. Han leder er in i salongen och ut under kaffepausen. Han är som teaterpappan som påminner en om att sätta telefonerna på ljudlös och inte fotografera under föreställningen. Jag pratar om naturligtvis om Wasa Teaters egen inspicient […]

Om ni har besökt Wasa teater under de senaste fyra åren, så har ni hört hans trygga röst. Han leder er in i salongen och ut under kaffepausen. Han är som teaterpappan som påminner en om att sätta telefonerna på ljudlös och inte fotografera under föreställningen. Jag pratar om naturligtvis om Wasa Teaters egen inspicient Mårten Backman.

Vad gör en inspicient?

– Mytschy! En inspicient övervakar föreställningen och ser till att den flyter på som den ska, ser till att all rekvisita och dekor är på plats och meddelar publiken när föreställningen börjar och när pausen är slut. Utöver arbetet under föreställningarna är jag också med när dekorer ska byggas eller rivas.

De jinglar och upprop som publiken hör, är de inspelade eller läser du upp dem varenda gång?

– Själva jingeln är inspelad. Men när jag berättar för publiken hur mycket tid det är kvar innan föreställningen börjar, så är det direkt, här och nu. Haha! Men i en pjäs, som vi spelade för något år sedan, drog jag välkomstjingeln ”live”. Då hände det en gång i delen ”Ta i beaktande att all fotografering och ljudupptagning inte är tillåtet” att ordet INTE ramlade bort. Jag lade märke till det direkt efteråt, vilket i sin tur resulterade i ett ”NEJ! Det är INTE tillåtet!” Det var många i publiken som skrattade. Själv stod man där och slog handen för pannan.

Är det mycket arbete för dig bakom kulisserna under Folkets Dagblad?

– Under föreställningen är det nog ganska lugnt. Jag har en lista med uppgifter att följa och efter några föreställningar sitter den i ryggmärgen, det börjar rulla på automatiskt. Vi är två stycken bakom scenen under Folkets Dagblad, Micke sköter om råna (sådana kulisser som åker upp och ner) och jag sköter om det som händer på scengolvet.

Har det någon gång uppstått något problem bakom scen under en föreställning av Folkets Dagblad?

– Några gånger har vi haft lite problem med att köra in en viss staty på scen (se bild). Så samtidigt som publiken njuter av föreställningen, så har jag stått bakom kulisserna och fyllt på luft i pumpen som gör den förflyttningsbar. Själva jobbet har lite ljud, så det gäller att passa in det när det är mycket ljud på scen eller när orkestern spelar. Men, det har alltid ordnat sig och statyn har alltid kommit in på scen.

Om du skulle bjuda med någon av karaktärerna från Folkets Dagblad på kaffe, vem skulle det då vara?

– Ja-a, vem skulle jag gå på kaffe med? Haha! Med Knut! Det skulle vara intressant att höra hans idéer och tillsammans spinna vidare på dem.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här