En promenad

En promenad

En klar morgon i början av april i år följde jag med Lars Sund på en promenad genom hans romanvärld. Vi var i Jakobstad för urpremiären av musikalen ”Natten är ännu ung”, en annan av mina numera fem Lars Sund-dramatiseringar, och eftersom jag ville förvissa mig om att jag hade koll på allt inför slutvändan […]

En klar morgon i början av april i år följde jag med Lars Sund på en promenad genom hans romanvärld. Vi var i Jakobstad för urpremiären av musikalen ”Natten är ännu ung”, en annan av mina numera fem Lars Sund-dramatiseringar, och eftersom jag ville förvissa mig om att jag hade koll på allt inför slutvändan med ”Tre Systrar och en berättelse” bad jag om att få en rundtur i Iris, Ulla-Majs och Maggis fotspår.

 

Erik NorbergDet visade sig vara ett lyckokast. Lasse förvandlades till en av sina egna figurer, en ivrig berättare som pekade ut romanens platser och broderade ut bakgrundshistorier, tillförde anekdoter och förklarade sammanhang. Han visade mig järnvägsövergången där Berättaren höll till; Tobaksfabrikens valv och Strengbergs tjänstemannabostäder där Maggi växte upp och Kurt hade sitt hem; lejonstatyerna som vaktade den Schalinska villan; Svenska Föreningens trähus där Mirjam Bergbom höll audition och Brandkårshuset där amatörteatern repeterade och – nästan – hade premiär på Tjechovs pjäs.

 

Det blev en påminnelse om att i stort sett allt i Lasses roman – och författarskap – bygger på fakta och verklighet som han genom en enorm berättarlust omskapar till ett högst levande och myllrande kosmos. Ett till synes obegränsat antal livstrådar och historier vecklar ständigt ut sig ur de föregående, slår rot, växer och blommar och ger oupphörligt liv åt nya, ringlande berättelser.

 

Att överföra en Lars Sund-roman till scenen handlar därför om att välja. Berättarglädjens hela rikedom ryms inte inom de fåtal timmar som vi kan hålla publiken fångna framför scenen, så min uppgift liknar trädgårdsmästarens: Dels har jag att hitta en struktur, en inbjudande ordning av tid och rum som lotsar besökaren genom vandringen, och dels måste jag gallra fram en tematik, ett sammanhängande urval av färgstarka berättelser ur romanens prunkande flora som tillsammans formar en självständig teaterupplevelse.

 

Lika glad och priviligerad som jag kände mig över att få en exklusiv rundtur av Lars Sund själv genom hans Jakobstad, lika stolt är jag över att ha fått uppdraget att kratta gångarna och ansa rabatterna inför Ert besök i hans trädgård. Välkomna!

 

Erik Norberg, dramatiker

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här