Brunkräm och peruker

Brunkräm och peruker

På maskavdelningens väggar hänger uppklistrade bilder på politiker. En del verkliga och en del i Leif Sjöströms karaktäristiska anda. På en skåpdörr kan man se en glad Håkan Omars posera som Ole Norrback, bilden är tagen under en provning skådespelaren hade under repetitionsperioden av Folkets Dagblad. Här, mitt blad upphängda peruker, sminkdosor, kammar och en […]

ANNA

På maskavdelningens väggar hänger uppklistrade bilder på politiker. En del verkliga och en del i Leif Sjöströms karaktäristiska anda. På en skåpdörr kan man se en glad Håkan Omars posera som Ole Norrback, bilden är tagen under en provning skådespelaren hade under repetitionsperioden av Folkets Dagblad. Här, mitt blad upphängda peruker, sminkdosor, kammar och en svag doft av hårspray arbetar maskör Anna Vesterback.

Vad gör en maskör?
– En maskör planerar mask och hår till de pjäser som spelas. Till föreställningar på Wasa teaters stora scen är vi även med och sätter på mask och peruk och hjälper till med byten under en föreställning.

Hur har ni arbetat med Folkets Dagblad?
– Fia Derghokasian är den som gjort planeringen till Folkets Dagblad, medan min uppgift är att vara med innan och under föreställningarna och att se till att alla peruker och mustascher är i skick där emellan. Ofta behöver de knytas om eller sättas nytt tejp på så att de håller fast ordentligt sen när det är dags.

Hur fungerar det bakom scen under en föreställning?
– Haha! Vi brukar säga att det är som att dansa. Folkets Dagblad har cirka åttio olika byten som sker bakom scen och där är vi med och hjälper till med av- och påklädning. Det kan handla om att sätta på peruker, hjälpa skådespelarna med jackan så att de själva hinner sätta på skorna eller fixa masken. Det är bra fart på, men allt går enligt en viss ordning så att det ska löpa smidigt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– All den här kreativiteten! Att hitta på nya lösningar, planera och genomföra. Det är ett väldigt omväxlande jobb.

Om du skulle fastna i hissen med någon av karaktärerna från Folkets Dagblad, vem skulle det då helst vara?
– Oj, det skulle nog vara kocken (spelad av Carola Sarén) från restaurang Sea Sucks. Jag tror att hon skulle kunna hålla huvudet kallt och lugna mig när jag får panik.

Skulle du vilja se hur det går till bakom scenen? Ta en titt på videon ”I kulisserna på Folkets Dagblad”.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här