Adam Kutum har aldrig upplevt rasism

Adam Kutum har aldrig upplevt rasism

År 2010 fick David Robertson frågan om han kunde tänka sig att stå på scen.  En nyskriven pjäs av Anna Krogerus krävde en mörkhyad skådespelare. Robertson fick sin magisterexamen i dramaturgi från Royal Central School of Speech and Drama där rektorn, Harold Pinter, hade uppmanat alla inom branschen att få scenvana. Därför tackade David 2010 […]

År 2010 fick David Robertson frågan om han kunde tänka sig att stå på scen.  En nyskriven pjäs av Anna Krogerus krävde en mörkhyad skådespelare. Robertson fick sin magisterexamen i dramaturgi från Royal Central School of Speech and Drama där rektorn, Harold Pinter, hade uppmanat alla inom branschen att få scenvana. Därför tackade David 2010 för första gången ja till rollen som den sudanske städaren Adam Kutum på Björneborgs stadsteater.

1997 hade David och hans studiekompisar grundat en teatergrupp med fokus på tv och film. Gruppen blev rekommenderad att bekanta sig med en ny europeisk valuta som skulle förändra sättet att jobba inom Europa. Via ett EU-projekt åkte David till Finland och fick chansen att assistera regissören Jari Halonen. Tanken var att han skulle åka tillbaka till England med nya erfarenheter, men i praktiken har han jobbat i Finland sedan dess.

Som så ofta var det kärleken som fick honom att stanna. När paret väntade barn, måste David fatta beslut om sin framtid. Han ville studera klart, men behövde också försörja sin familj. Han började på allvar att lära sig finska och blandade städjobb med ströjobb inom teaterbranschen.

– Som invandrare i Finland kan det vara svårt att få jobb inom sin egen bransch, även om man har specialkunskap. Jag är lyckligt lottad som jobbar med kultur, eftersom det är en bransch  som nyfiket välkomnar annorlundaskap, berättar David.

Sommaren 2017 jobbade David med Svenska Teaterns produktion Tro av Julian Garner. Via omvägar fick han då för andra gången frågan om han kunde stå på scen i en roll som krävde en mörkhyad skådespelare. Det visade sig igen vara Adam Kutum.

Vem är Adam Kutum?

– Adam är en person som är självsäker och stolt. I sitt hemland har han aldrig upplevt rasism, men inte heller demokrati på samma sätt som här. Manuset fokuserar på människan Adam mer än invandraren Adam. Det är roligt eftersom det är ovanligt, både i Finland och internationellt.

Vad hoppas du att publiken tänker efter föreställningen?

– Bra fråga. Jag hoppas att de kommer att fundera på schismen mellan hjärta och hjärna – behövs den? Allt emellanåt kommer det ut manus som speglar människan på det sätt teater borde göra. Anna Krogerus har lyckats med det.

Premiär den 20.1.2018

Den första dagen spelar 19.1.2018 – 3.3.2018 på Wasa Teaters stora scen. Kom och se en tragikomedi om välfärdssamhällets vardagshjältar. Köp biljett här.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här