Özz Nûjen är Rikard III

Hertigen av Gloucester, blivande kung Rikard III är maktgalen, manipulativ och bitter – med en sällsam attraktionskraft på kvinnorna och männen omkring sig.

Gästspel Riksteatern

Hertigen av Gloucester, blivande kung Rikard III är maktgalen, manipulativ och bitter – med en sällsam attraktionskraft på kvinnorna och männen omkring sig.
Vägen mot kungakronan fylls av politiska missgrepp, uppror och intriger i ett blodigt familjedrama. Vad händer med makten, vem har makten och var är du när makten kontrollerar allt och alla? Se Özz Nûjen göra alla roller i det klassiska dramat Rikard III, fritt efter William Shakespeare.

riksteatern-logoEn fantastisk pjäs som säger mycket om vår nutid och vår framtid. Anledningen till att jag gör pjäsen, är för att jag vill göra alla roller själv, för precis som Rikard III så är jag lika egoistisk och vill åt hela härligheten, helt själv! säger Özz Nûjen.

Özz Nûjen
En hyllad skådespelare och en av Sveriges största standup-komiker som gjort succéer som Dålig Stämning och Statsminister Özz Nûjen och vunnit priser som årets manlige komiker. Kritikerrosad senast som den transsexuelle Molina i Spindelkvinnans kyss på Uppsala Stadsteater hösten 2014/våren 2015. Andra föreställningar som Özz Nûjen rönt stora framgångar med är bland andra hans roll som Puck i Shakespeares En midsommarnattsdröm på Uppsala stadsteater och i Nobelpristagaren Dario Fos pjäs Mistero Buffo på Södra Teatern regisserad av Björn Granath. Just nu är han aktuell med föreställningen Sveriges Historia – Den nakna sanningen med Måns Möller.

Björn Granath
Medverkade i en mängd projekt, bland annat det omtalade Tältprojektet och Teater Fågel Blå-ensemblen. Björn medverkade även i ett flertal filmer så som Madicken på Junibacken, Pelle Erövraren och i Jan Troells film Så vit som en snö, samt i tv-produktioner som Bergmans Den goda viljan och Noréns Löven i Vallombrosa. Hans spelade även Thomas Bernhards Minetti på Teater Brunnsgatan Fyra och 2003 mottog han Eugene O’Neillstipendiet. På Dramaten medverkade han bland annat i Dödsdansen I-II, Hamlet, Muntra fruarna i Windsor, Jane Eyre, Jerusalem 2010, Tjuvar och Som löven i Vallombrosa. Björn Granath gick bort den 5 februari 2017 efter en kortare tids sjukdom. Rikard III blev den sista uppsättningen han regisserade.

Magnus Florin skriver:
Fråga: När skrev Shakespeare pjäsen?
Svar: Antagligen 1592. Som turnéföreställning. Det var pest i London och teatrarna stängdes och gav sig ut i riket.
Fråga: Vem är Rikard III?
Svar: En mytomspunnen men verklig person, som blev kung av England 1483. Gick över lik för att få makten. Dog själv på slagfältet.
Fråga: Är pjäsen dokumentär?
Svar: Både ja och nej. Shakespeare spetsar till för att berätta om maktens mekanismer. Om en maktmänniskas hänsynslösa väg till toppen. Och om hur maktmänniskan inte bara skrämmer utan också lockar och förför.
Fråga: Vad säger oss pjäsen idag?
Svar: Kanske mer än vi vill veta. För vem är det egentligen som tillåter det onda att ta makten?

Özz Nûjen & Björn Granath:
”I tomrummet strömmar ondskan och våldet in.
Där ingen vågar styra sprider sig mörka krafter.
Det börjar med att en gräns flyttas, bara lite grann.
Och saker börjar sägas som ingen sade förut.
Rikard är inte Den Onde.
Han har det vi alla har.
Han är ingen utan vårt tysta medgivande.
Säger du emot? Eller ser du tyst på? Vem är du?”

 

”Nûjen har hållit stilen, aldrig lockats av yta och trams, utan han alltid haft ett ärende med sin gärning.”
Expressen

”Özz Nûjen spelar fram detta monster med hela sin charm, närvaro och geniala publikkontakt. /…/ konsekvent förmedlar han en moralitet om ansvar och vikten av att reagera och agera.”
SvD

Läs flera recensioner på riksteatern.se.

Trailer

Bilder

Produktionsuppgifter

MEDVERKANDE
Özz Nûjen

KONSTNÄRLIGT TEAM
Regi: Björn Granath
Dramaturg, bearbetning text: Magnus Florin
Scenografi och kostym: Ann-Margaret Fyregård

Speltid: 1 h 40 min inkl. paus

Endast två föreställningar på Wasa Teater! Köp/boka