Imprimatur

En dialog om tryckfrihet

Med Mats Holmqvist och Göran Sjöholm

 

Kammarspelet Imprimatur (Får tryckas) skildrar ett möte mellan prästen och riksdagsmannen Anders Chydenius och Sveriges mäktige censor Niclas von Oelreich, som ensam bestämde vad som fick tryckas i riket. Det fiktiva mötet äger rum i Stockholm kvällen den 2 juli 1766, dagen innan Chydenius blir utesluten ur riksdagen och måste lämna staden. I den dramatiska dialogen på liv och död vägs argumenten för och emot tryckfrihet och handlingars offentlighet och den bygger på primärkällor i form av utskottsprotokoll från riksdagen. Faktaunderlaget har sammanställts av Gustav Björkstrand och Pertti Hyttinen.

 

Erik Norberg som har skrivit kammarspelet är en 1967-född svensk dramatiker, manusfattare och dramaturg. I Finland är han mest känd för sina dramatiseringar av Lars Sunds romaner. Bland annat skrev han film-manuset till filmen Colorado Avenue.

 

Den 37-årige Chydenius spelas av skådespelaren och ekojordbrukaren Mats Holmqvist, som tidigare bl.a. framfört monologer som byggt på Chydenius texter. Skådespelaren och regissören Göran Sjöholm, som förutom sitt skådespelarvärv också gjort ett 100-tal regier, spelar den erfarne 67-årige sensorn Niclas von Oelreich, som varit involverad i många intriger. Berättare är Gustav Björkstrand, som är väl förtrogen med Chydenius liv och verksamhet. För musiken från 1760-talet svarar en trio bestående av Lauri Pulakka, Kati Välimaa och Reijo Tunkkari.

 

Kammarspelet har beställts av Anders Chydenius prästgårdsförening och det framförs med stöd av Svenska kulturfonden. Uruppförandet skedde i rådhuset i Gamlakarleby 19. & 20. november i nådens år 2016.

 

Bilder

Mats Holmqvist, Göran Sjöholm. Foto: Frank A. Unger

Mats Holmqvist, Göran Sjöholm. Foto: Frank A. Unger

Mats Holmqvist, Göran Sjöholm. Foto: Frank A. Unger

Produktionsuppgifter

250 år av tryckfrihet

En pjäs av Erik Norberg

I rollerna: Mats Holmqvist, Göran Sjöholm & Gustav Björkstrand (berättare)
Tidsenlig musik: Lauri Pulakka, Reijo Tunkkari & Kati Välimaa

Inför besöket

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här