Konflikten i dramat har sin upprinnelse i att Tekla sårat sin före detta man genom att i sin roman kallat honom idiot. Gustav uppsöker, utan att röja vem han är, Adolf på hotellet för att spionera på deras äktenskap i syfte att krossa Tekla. Han suggererar Adolf att se Tekla som ”ett lystet kvinnodjur, en vampyr som suger männens själar”. Adolf, som redan är sjuklig, ser sin tillvara rämna.
En föreställning med Görel Crona, Johan Fagerudd och Johan Hedenberg
”Fordringsägare” betecknades av Strindberg som ett ”naturalistiskt sorgespel, bättre ändå än Fröken Julie, med tre personer, ett bord och två stolar, och utan soluppgång!” . Manuskriptet låg färdigt i september 1888. Han satte genast igång att översätta sitt drama till franska (”Créanciers”) för internationell lansering. Ett erotiskt triangeldrama baserat på den dåtida forskningen kring suggestion, epilepsi och sexualitet var gångbart stoff på experimentteatrarna inte bara i Paris, Berlin och München.
Den nordiska urpremiären ägde rum på Dagmarteatret i Köpenhamn när Strindbergs Försöksteater kom dit 1889. ”Fordringsägare” spelades på Strindbergs egen teater, Intima teatern (idag Strindbergs intima teater i Stockholm) 1910.
Efter premiären 26 oktober 2016 i Stockholm har press skrivit bland annat följande:
”Fantastisk ensemble” – Teaterstockholm
”Görel Crona skön, glittrande” – DN
”Ett tillspetsat relationsdrama” – Aftonbladet
” Det dråpligt mänskliga i Strindbergs porträtt lyser fram” – Expressen
” Lystet och modigt…en psyko-rysare” – Kulturnytt