Wasa Teater, Glöd – Österbottens Berättarcentrum och KulturÖsterbotten presenterar Glöds nordiska berättardagar. Vi är omgivna av berättelser. Vi roas, rörs och lockas. Berättelser visar på det mänskliga i oss alla, det som förenar oss. Vi firar berättandet genom att under två dagar lyssna och lära. Berättardagarna är öppna för alla och fungerar perfekt som fortbildning för alla som jobbar med att kommunicera.
Båda dagarna avslutas med berättarföreställningar på Wasa Teaters två mindre scener, Vasallen och Magasinet. På onsdag spelar Erik Kiviniemi och Håkan Omars föreställningen Bladis Pojkan och Erik Sjöholm framför berättarföreställningen GLENN.
På torsdag kväll visas Det börjar i dig med Frida Selander (SE) och Erik Sjöholm.
Biljetterna till föreställningarna kostar 20 €, men du kan köpa ett föreställningspass för 48 € och se alla fyra föreställningar.
Det börjar i dig
Musiken går som en röd tråd genom föreställningen som rör sig i gränslandet mellan berättartradition, popmusik och
dans.
Frida vrider och vänder på livet, på berättarformatet och på musiken. Hon pratar om tillit, acceptans och kärlekens kraft. Den här föreställningen handlar om Frida, men den handlar också om oss. Hon säger: ”Det finns bara ett sätt att hålla om, det är att släppa taget.” Vågar du?
Det börjar i dig.På scen: Frida Selander
Manus: Frida Selander
Regi & koreografi: Björn Säfsten
Scenografi: Joakim Nyström
Ljussättning: Kin Isaksson
Musikproduktion/ljuddesign: Oskar Sandlund
Kostym & styling: Monika Kichau
Produktion: Nordiskt Berättarcentrum, Västerbottensteatern
Bladis Pojkan
Långt ute i skogen bor Bladis pojkan. De har ett skogsskifte som är vitt och brett och jakträtt året runt. De lånar ved där det finns för mycket, skjuter vilt och drar sig inte för varken utpressning eller eldsvåda. Med tiden blir brottsregistret långt och berättelserna många.
Men så stjäl Hannes Blad en hare av pojken Jakob. Jakob far för att rättstå med Bladis pojkan och blir indragen i deras verksamhet, trots att hans mamma gör vad hon kan för att stoppa det. Snart är Jakob en av Bladis pojkan. Men vill han vara det och har han några alternativ? Och varför ropar Jakobs pappa?
En berättarföreställning av och med Erik Kiviniemi om rätt och fel, om frihet och ansvar, om att växa upp och bli en man med mjuka händer.
På scen: Erik Kiviniemi
Manus: Erik Kiviniemi
Musik: Håkan Omars
Regi: Ann-Luise Bertell
Scenografi/Kostym: Anders Karls
GLENN
The things we don’t speak about, a storytelling concert.
Samma dag som jag föddes, vid nästan samma tidpunkt, beslöt sig min morbror Glenn att ta sitt eget liv. Min mamma säger alltid att jag liknar honom och att han är min skyddsängel. Hur kom det sig att han tog sitt sista andetag när jag tog min första? Vad är min koppling till honom? I skapandet av denna föreställning, under vägledning av min regissör Raphael Rodan, dök Glenn upp i mina texter. Jag dök djupt in i min familjehistoria, forskade i fragment av trasiga minnen för att försöka förstå bättre vem han var.
Glenn tog mig och min mamma på en resa upp till toppen av en tropisk vulkan. Och där, där som glöden är som hetast, förstod jag något som jag varit blind för hela mitt liv. Jag berättar denna historia med en gitarr runt axeln och låter berättandet övergå i musikstycken om vartannat. Verket är riktat till en internationell publik, därför framförs det på engelska.
På scen: Erik Sjöholm
Manus: Erik Sjöholm & Raphael Rodan
Musik skriven och framförd av: Erik Sjöholm
Regi: Raphael Rodan
Scenografi och ljusplanering: Mey Rahimi
Språk: Engelska
Längd: 60min
Delvis sponsorerat av Svenska Kulturfonden