Urpremiär för berättelse om Vasas bomullsänglar

Urpremiär för berättelse om Vasas bomullsänglar

En berättelse om de kvinnor som byggde landet, utan att få sina berättelser nedtecknade för eftervärlden.

Hilda föds när 1900-talet är ungt. Som medlem i en välbeställd österbottnisk jordbrukarfamilj är hennes framtid utstakad – hon kommer att leva sitt liv i samma by som hennes släkt bebott sedan urminnes tider. När Hilda som tonåring hamnar i olycka förändras hennes liv. Hon fördrivs från hemgården och tvingas söka tjänst som piga. 

Där möter hon den jämnåriga Helli, som i likhet med Hilda döljer sitt förflutna. Hilda och Helli blir vänner, fast de är varandras ideologiska motsatser. Där Hilda tror på Gud, tror Helli på arbetarrörelsen. Tillsammans lämnar de landsbygden för att söka lyckan i staden. De blir bomullsänglar, arbeterskor på Vasa Bomullsfabrik. Sida vid sida möter Hilda och Helli sitt sekels glädjeämnen och fasor.

Bomullsängeln är berättelsen om de kvinnor som byggde landet, utan att få sina berättelser nedtecknade för eftervärlden. Föreställningen baseras på Susanna Alakoskis nyutkomna roman, som utgår från författarens egen släkthistoria i Vasa: ”Mormor arbetade femtio år på textilfabriken. Hon berättade inte om en enda arbetsdag i sitt liv”.

Dramaturg Annina Enckell, hur var det att skriva pjäsen parallellt med att Susanna Alakoski skrev på sin bok?

Att dramatisera en bok samtidigt som den skrivs, varför görs inte det oftare? Jag börjar vara på det klara med det nu. Tidtabellen är pressad, oron för att romanförfattaren plötsligt ska stryka allt man tagit fasta på och gå en helt annan väg är påtaglig, startsträckan är kusligt kort. Jag har fått piska upp en hård och hänsynslös kreativitet, accelerera och lämna den fasta marken som en flygande cirkuselefant. I bagaget har jag Alakoskis kvinnor, deras utsatthet och drömmar, deras sinnliga livslust, deras vänskap.

Regissör Ulrika Bengts, hur är det att regissera en nyskriven pjäs efter en nyskriven bok?

Att dramatisera en roman medan den skrivs, det låter ju inte klokt. Att som regissör ta vid innan dramatikerns bläck hunnit torka likaså. Men det har vi gjort och snart är föreställningen Bomullsängeln flygfärdig, med 62 scener som utspelar sej under 30 år och 30 roller fördelade på 9 skådespelare. Yttre skeenden sömlöst sammanfogade med inre känslolandskap. Kvinnokamp, klasskamp, barn som föds. Fabriken som möjliggörare och mänskoslukare. Vänskap, kärlek, arbetsgemenskap och glädjen i att gå på bio. Vad kan det bli av det? Ett drömspel, så klart.

Om Susanna Alakoski

Susanna Alakoski debuterade som författare 2006 med romanen Svinalängorna, som tilldelades Augustpriset och blev såväl film som pjäs. Hon har skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), som belönades med Tidningen Vis litteraturpris, fackföreningens Ivar-lo pris och Moa Martinson-stipendiet. Boken Bomullsängeln utkom i augusti 2019.

 

BOMULLSÄNGELN

URPREMIÄR: 23.11.2019
STORA SCENEN

AV: Susanna Alakoski
DRAMATISERING: Annina Enckell
REGI: Ulrika Bengts
SCENOGRAFI: Milja Salovaara
KOSTYM: Linn Wara
MASK: Anna Vesterback
MUSIK: Peter Hägerstrand
LJUS: Joonas Tikkanen
LJUD: Tim Stratton
KOREOGRAFI: Soile Ojala

I ROLLERNA: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Lina Ekblad, Ylva Ekblad, Viktor Idman, Sannah Nedergård, Tove Qvickström, Carola Sarén, Ksenia Timoshenko

SPELTID: ca 2 h 30 min inkl paus

TEXTAD FÖRESTÄLLNING | TEKSTITETTY SUOMEKSI | SUBTITLED IN ENGLISH

Pressbilder > >

PUBLIKARBETE

TEMA: Jämställdhet och dramatiskt berättande

MATERIALPAKET

Materialpaketet kring Bomullsängeln består av studiematerial och workshopar. Studiematerialet har ett feministiskt perspektiv och bjuder in till reflektioner kring allas rätt att få nå sin fulla potential. Genom att lyfta fram kvinnor, kvinnorollen och kvinnor ur historien ser vi på hur vi kan nå ett jämställt samhälle där kön inte begränsar människors möjligheter. Vi vill utveckla ett öppet samhälle där alla människor är lika värda och kan mötas med respekt. Studiematerialet innehåller även orientering i dramaturgi, dramatiskt berättande som ger inspiration till eget skrivande. Ungdomarna får tillägna sig kunskaper och färdigheter i en bra berättelse där fakta och känslor möts. Studiematerialet och workshop kan beställas via teaterpedagog sarah.bergkulla@wasateater.fi  tfn +358 (0)44 750 31 77.

PEDAGOGTRÄFF

Under träffen får du möjlighet att bekanta dig med pjäsens tematik och prova på övningarna i studiematerialet. I samband med pedagogträffen ordnas även en förhandsvisning av pjäsen, så att du kan förbereda och efterbehandla ett teaterbesök med din grupp på bästa sätt.
Tid och plats: on 20.11, kl. 18 på Wasa Teater (ingång från huvudentrén).Boka din plats via vår gruppförsäljare ingela.johansson@wasateater.fi. 06-320 9315.

Kommande program

Aktuellt

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här