Historiamme

Teatteri on ollut monin tavoin tärkeä osa Pohjanmaan identiteettiä. Alla on lueteltu joitakin keskeisiä vaiheita Wasa Teaterin 100-vuotisesta historiasta.

1865 – Ensimmäinen maininta

Kiinnostus teatteria kohtaan alkoi Vaasassa 1700-luvulla, kun Vaasan hovioikeus perustettiin. Esityksiä pidettiin tilapäisissä tiloissa, ja kiertävät teatteriseurueet järjestivät teatteria. Vuonna 1865 mainitaan ensimmäisen kerran teatteripaikkana kellarimestari Kjellmanin salonki, josta myöhemmin tuli Ernst.

1919 – Wasa Teater perustetaan

Vaasan oman teatterin tarpeesta oli keskusteltu toistuvasti 1800-luvulta lähtien. Kun Svenska inhemska teatern lopetti kiertuetoimintansa ja muuttui Åbo Svenska Teateriksi Turussa vuonna 1919, saivat myös suunnitelmat Vaasassa vauhtia. Maaliskuussa 1919 pidettiin yhtiökokous, jossa päätettiin perustaa Vaasaan teatteriyhtiö. Hankkeen kantava voima oli liikemies Holger Schauman, joka valittiin Wasa Teaterin ensimmäisen hallituksen puheenjohtajaksi. Tarkoituksena oli myös rakentaa teatterirakennus, mutta suotuisampia taloudellisia aikoja odotellessa yhtiö aloitti toimintansa Ernst-hotellin yläkerrassa sijaitsevassa tilapäisessä salissa.

1930-luku – konkurssi uhkaa

1930-luvulla konkurssi uhkasi. Teatterin talous oli pohjamudissa. Teatterin johdon ainoa vaihtoehto oli kutsua koolle yhtiökokous ja ehdottaa konkurssihakemuksen jättämistä. Kun teatterin olemassaolon vaarantuminen tuli laajalti ilmi, syntyi voimakas julkinen mielipide. Yhden päivän aikana toteutettiin pelastusoperaatio, joka turvasi teatterin tulevaisuuden.

1953 – Wasa-teatteri palaa

Säätiön talous ei koskaan mahdollistanut teatterirakennuksen rakentamista, vaikka se oli saanut piirustukset valmiiksi ja hankkinut tonttia rakennusta varten. Sen sijaan vanha hotelli kunnostettiin kesällä 1950 kerätyillä varoilla. Wasa Teater syntyi uudestaan uudessa ja tyylikkäässä asussa. Onni ei kuitenkaan kestänyt kauan – kylmänä tammikuun aamuna vuonna 1953 tulipalo oli syttynyt, ja tuhannet Vaasan asukkaat seurasivat palomiesten kamppailua ja teatterin tuhoutumista liekkeissä.

1955 – Vaikuttava ponnistus

Teatterin palopäivänä käynnistettiin varainkeruukampanja Wasa Teaterin jälleenrakentamiseksi savuavista raunioista. Rahaa virtasi joka puolelta, yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä, eri puolilta maata ja Ruotsista. Yksi varainkeruun liikkeellepanevista voimista oli johtaja Carl Estlander. Sodanjälkeisen Suomen taloudellisessa ilmapiirissä varojen kerääminen uuteen teatteriin oli suuri saavutus. Uusi teatteri vihittiin käyttöön syyskuussa 1955.

1980 – Uusi teatteri

Wasa Teaterista tuli alueteatteri vuonna 1980. Toiminta siirtyi Pohjanmaan kuntien yhdistyksen kautta Pohjanmaan kuntien omistukseen, kun taas kiinteistön omisti edelleen Wasa-Teaterin säätiö. Vuonna 1997 toiminnan päämieheksi tuli Svenska Österbottens förbund för Utbildning och Kultur, joka samalla otti kiinteistön haltuunsa teatterisäätiöltä. Omistajanvaihdoksen yhteydessä teatteri remontoitiin, mutta paljon jäi tekemättä taloudellisista syistä.

2019 – Wasa-teatteri 100 vuotta

Wasa Teater vietti 100-vuotisjuhliaan 1.11.2019. Wasa Teater on yksi Pohjanmaan vanhimmista ja merkittävimmistä kulttuurilaitoksista. 100-vuotisjuhlavuoden tavoitteena oli, että teatterilla olisi vastaremontoitu, esteetön teatterirakennus, jossa olisi jännittävä ja monipuolinen esittävän taiteen tarjonta, joka herättää kiinnostusta alueellisesti, valtakunnallisesti ja koko Pohjolassa.

Wasa Teaterin perustamisesta ja kehittämisestä ovat vastanneet ennen kaikkea teatterista kiinnostuneet ja eteenpäin katsovat mesenaatit ja eikä vähiten sitoutunut yleisö Vaasassa ja Pohjanmaalla.

Wasa Teater 100 vuotta – historiikki

Syyskuussa 2019 julkaistiin Wasa Teaterin historiikki. Sen pääkirjoittajat olivat toimittaja Anci Holm ja näyttelijä Elisa Makarevitch. Historiikki sisältää teatterin entisten työntekijöiden tarinoiden ja haastattelujen lisäksi myös laajan luettelon esitetyistä näytelmistä, joissa on tietoja ohjaajasta, osallistujista jne. Wasa Teaterin säätiö toteutti historiikin yhteistyössä kustantaja Scriptumin kanssa.

Tuleva ohjelma

Ajankohtaista

Beställ Wasa Teaters nyhetsbrev Klicka här